'Geef studenten zeggenschap over begroting universiteit'

Dat zegt D66. De partij wil dat Nederlandse studentenraden zeggenschap over de begroting van hun onderwijsinstelling krijgen. Tot nu toe mogen ze daar slechts over adviseren. De democraten willen het wetsvoorstel deze week inbrengen tijdens het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Onderwijs. Naar alle waarschijnlijkheid is er een meerderheid voor het plan te vinden en mogen universiteiten niet langer zonder de toestemming van studenten hun centen uitgeven.

Patrick Verleg, voorzitter van de Universitaire Studentenraad (USR), is tevreden met deze landelijke ontwikkeling, maar geeft aan dat voor de RU andere regels gelden. Onze alma mater is vanwege haar katholieke achtergrond geen publieke instelling en kan daardoor sommige wetgeving ontduiken. 'Wij hebben als USR in tegenstelling tot andere universiteiten nu geen adviesrecht', legt Verleg uit.

Pas als de precieze inhoud van het wetsvoorstel duidelijk is, kan worden bepaald of de mogelijkheden van de USR worden uitgebreid. Er kan alsnog een bepaling komen die geldt voor iedere universiteit, maar waarschijnlijker is dat het wetsvoorstel slechts aanleiding zal zijn voor de USR om met het College van Bestuur (CvB) in gesprek te gaan over uitbreiding van zijn rechten wat betreft de begroting. 'Ik hoop eigenlijk dat wij net als op andere universiteiten instemmingsrecht krijgen. We gaan in ieder geval om tafel met het CvB om te kijken of we onze huidige rechten kunnen uitbreiden', aldus Verleg.