[UPDATE] RU onderneemt geen actie tegen hoge vooraanmeldingscijfers

De RU gaat komend jaar uit zijn voegen barsten met nieuwe studenten. Dat lijkt de conclusie uit de vooraanmeldingscijfers voor komend collegejaar, ANS vandaag op Radboudnet vond. Op de RU hebben zich op dit moment 2830 studenten aangemeld voor een plekje in de Nijmeegse collegebanken (.pdf). Dat is bijna 30 procent meer dan op deze datum vorig jaar.

In heel Nederland lijkt een ware stormloop op universiteiten te zijn ontstaan. Vrijdag berichtte de NOS al dat scholieren massaal open dagen bezoeken. Zo werd de open dag van de Universiteit Twente dit jaar ineens door vier keer zoveel studenten bezocht dan vorig jaar. Ook in de vooraanmeldingscijfers is nu een gigantische stijging te zien, bij vrijwel iedere universiteit. In Utrecht werd al eerder bericht over hoge cijfers, de Universiteit van Amsterdam kent een stijging van maar liefst 40 procent en onze alma mater is een goede tweede. Kleine nuance: het gaat om gewogen getallen, wat betekent dat studenten die op meerdere paarden hebben gewed dubbel worden geteld.

Het lijkt erop dat zesdeklassers en hbo'ers zich terdege beseffen dat er onfrisse maatregelen in het hoger onderwijs aan zitten te komen. Een gevolg daarvan zou kunnen zijn dat ze zich geen misstap willen veroorloven en zich al beter dan ooit hebben geörienteerd. Daarnaast zullen studenten als het leenstelsel wordt doorgevoerd vanaf waarschijnlijk collegejaar 2014/2015 geen maandelijkse zakcent meer ontvangen. Zijn ze op dat moment echter al bezig met hun studie, blijven ze de rest van hun bachelor de gift ontvangen. Dat scheelt je op een driejarige bachelor toch al gauw zo'n 9000 piek: genoeg om dat jaartje backpacken even voor uit te stellen.

UPDATE, 26 maart: Martijn Gerritsen, woordvoerder van het College van Bestuur, laat in een reactie weten dat de RU nog geen rekening houdt met een stormloop. 'Aan deze cijfers zijn echt geen conclusies te verbinden. Studenten hebben zich op meerdere universiteiten aangemeld, dus het is nog veel te vroeg om hieruit af te leiden hoeveel studenten zich daadwerkelijk inschrijven. Pas in oktober wordt duidelijk wat de werkelijke aanmeldingscijfers zijn.' Volgens Gerritsen worden na aanleiding van deze cijfers dan ook geen concrete acties ondernomen.