[Update] RU zet zich in voor de populariteit van de wiskunde

Vandaag strijden 142 teams tegen elkaar tijdens het 22e wiskundetoernooi van de RU. De teams bestaan uit leerlingen van 88 middelbare scholen uit heel Nederland. Het eerste wedstrijdonderdeel is een estafette in de sporthal. Daarbij krijgen de scholieren steeds een nieuwe vraag als de vorige is ingeleverd. Een wedstrijd waarbij zo snel mogelijk de Rubik's kubus moet worden opgelost en de quiz ‘the som of us’ moeten de winnaars bepalen. Die worden tijdens een borrel in het Huygens vanmiddag bekend gemaakt.

Het thema van het toernooi is dit jaar sport. Oud-organisator Moniek Messink legt uit waarom: ‘Het doel van dit toernooi is om wiskunde te promoten. We willen laten zien wat er in de praktijk met wiskunde wordt gedaan. Thema’s van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld de financiële wereld, autoraces en cryptografie.’

Veel studenten en docenten van de afdeling wiskunde lopen tijdens het evenement rond om vragen van nieuwsgierige aankomend eerstejaars te beantwoorden. Op die manier hopen zij van het ietwat stoffige imago van de studie af te komen. Dit soort toernooien vindt tot nu toe alleen maar plaats bij wiskunde, studies als natuur- en scheikunde doen nog niet mee. Messink: ‘Daar is al wel een keer over gesproken, maar het is nog niet van de grond gekomen.’ In Nederland is dit het enige universiteitsgerelateerde wiskundetoernooi, in Keulen en Leuven wordt het ook georganiseerd.

De twee beste teams winnen een reis naar Londen. Het derde team mag samen met het winnende Duitse team naar het wiskundemuseum in Giessen. Het is de vraag of dat de moeite van de wiskunde waard is.

Update 12 oktober 10.15 uur: Nijmeegse scholieren hebben het toernooi gewonnen! Scholieren van het Stedelijk Gymnasium hebben de hoofdprijs in de wacht gesleept en mogen vijf dagen naar Londen. Delft en Boxmeer vullen de andere twee plaatsen op het erepodium.