Geen duidelijkheid over collegegeld premaster

Het blijft nog onduidelijk of de premaster volgend jaar duizend euro duurder wordt. Het College van Bestuur (CvB) en de Universitaire Studentenraad (USR) gaan binnenkort om de tafel over dit omstreden besluit. Dat bleek vanmiddag bij de Universitaire Gezamenlijke Vergadering.

Afgelopen december besloot het CvB om het tarief voor schakelprogramma's te verhogen. Die beslissing zorgde voor veel opschudding en schoot studenten in het verkeerde keelgat. Het besluit was opmerkelijk, gezien de eerdere keuze van de RU om voor een schakeljaar 'gewoon' het wettelijk collegegeld te vragen. Ook strookte de beslissing niet met de uitgesproken ambitie van het CvB om de masterinstroom te vergroten.

Een felle discussie tussen de USR en het CvB maakte duidelijk dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Wel lijkt de USR nu wat terrein te winnen. Studenten die overwegen volgend collegejaar een premaster aan de RU te volgen, blijven voorlopig nog wel in onzekerheid over de kosten van het schakeljaar.