Vooraanmeldingen RU blijven fors achter

Twee procent minder aanmeldingen dan een jaar geleden. Dat zijn de harde cijfers voor de Radboud Universiteit. Daarmee dalen de vooraanmeldingen van de RU procentueel harder dan van welke andere Nederlandse universiteit dan ook. Dat blijkt uit deze week bekendgemaakte cijfers (.pdf).

59 minder aanmeldingen is op zich te overzien, alleen is de uiterste aanmelddatum voor scholieren al over twee weken. Vorig jaar konden nieuwe studenten zich nog tot 1 september inschrijven bij universiteiten. Daarnaast kennen andere universiteiten op dit moment veel meer aanmeldingen dan een jaar geleden. Zo hebben de Technische Universiteiten Delft en Eindhoven zo'n 50 procent meer inschrijvingen, de Universiteit van Leiden mag volgens de cijfers 1.200 meer studenten verwelkomen.

Kleine nuance: het gaat om gewogen getallen, wat betekent dat studenten die zich voor meerdere studies hebben aangemeld, dubbel worden geteld. Maar ook met die nuance staan alle andere universiteiten er beter voor. Enkel de Universiteit van Maastricht heeft op dit moment, net als de RU, minder aanmeldingen. De Limburgers moeten het met een procent minder inschrijvingen doen.

Het is nog niet bekend of de RU actie onderneemt op deze lage aanmeldcijfers.