Co-assistenten Radboudumc slecht in lichamelijk onderzoek

Co-assistenten van het Radboudumc hebben het uitvoeren van lichamelijk onderzoek slecht onder de knie. Dat berichtte Metro. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door ondermeer Karin Haring,Ā artsonderzoekster aan het UMC.

Honderd studenten werden gefilmd en beoordeeld terwijl zij de basishandelingen van een lichamelijk onderzoek simuleerden. Volgens Haring ligt de de oorzaak voor een deel bij het gebrek aan begeleiding tijdens de co-schappen. 'Lichamelijk onderzoek wordt eenmalig aangeleerd in een co-schap van acht weken. Begeleiders hebben door drukte geen tijd om toezicht te houden waardoor studenten hierna er vaak alleen voor staan. Het blijkt dat de standaarden dan steeds meer vervagen.'

De begeleiders, de huidige generatie artsen, vertrouwen bovendien te veel op foto's en scans van apparaten. Studenten nemen dit over: 'ze zien specialisten die veel verder zijn, en ook weinig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ze kopiƫren dat gedrag', meldt Haring in Metro.

Het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek behoort tot de basisvaardigheden die co-assistenten moeten beheersen. Haring is van mening dat het invoeren van periodieke toetsen en betere toezicht op studenten de problemen wellicht kunnen verhelpen.