[Update] Homovriendelijke pastor RU moet weg volgens bisdom

Antoine Bodar, een Nederlandse priester die namens het bisdom in Den Bosch waakt over de kerkelijke koers van de RU, is niet blij met studentenpastor Theo Koster. Dit blijkt uit een artikel van De Gelderlander.

Volgens Bodar moet Koster plaatsmaken voor een veel conservatievere pastor en keert hij zich met name tegen het feit dat Koster relaties tussen homo's inzegent. Koster gaat hiermee in tegen de katholieke opvatting dat seks is voorbehouden aan relaties tussen mannen en vrouwen. Zelf maakt hij zich niet druk om de opvattingen van Bodar en zegt niet eerder te vertrekken dan gepland.

Ondanks de laconieke houding van Koster, maakt Peter Nissen, kerkhistoricus en hoogleraar aan de RU, zich wel druk om de uitlatingen van het bisdom: 'In Tilburg is zichtbaar geworden wat de gevolgen kunnen zijn van het benoemen van een veel conservatievere pastor. Binnen een paar maanden leidde dit tot een breuk en weken het koor en de meeste kerkgangers uit naar een andere kerk.'

Update: woensdag 17 december, 16.30 uur Bodar geeft in een korte telefonische reactie aan dat Koster niet voortijdig hoeft op te stappen, maar zijn opvolger moet 'meer in de lijn van de kerk' staan en meer van deze tijd zijn. Dit klinkt onlogisch; duidt een negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit op moderne opvattingen van deze tijd? Zowel Koster als de vicevoorzitter van het parochiebestuur, dat waakt over de Studentenkerk, willen niet reageren. Beiden zijn van mening dat voortijdige uitspraken het imago van de Studentenkerk kunnen schaden.