[Update] Pedo's niet welkom op RU

De Nijmeegse studievereniging voor bestuurskundestudenten, BOW, mag van het College van Bestuur (CvB) geen pedofielen laten spreken op haar symposium, dat meldde The Post Online. Het CvB liet dit in een dringend advies weten aan de studievereniging.

BOW heeft pedofielen Ad van den Berg en Marthijn Uittenbogaard uitgenodigd, omdat het symposium juist ingaat op taboes. De reden die het CvB geeft, is volgens Van den Berg dat de veiligheid van de twee sprekers niet kan worden gegarandeerd. Dat liet Van den Berg aan The Post Online weten. Hij denkt echter dat de RU simpelweg niets wil horen over pedofilie, ook omdat dit 'in strijd' zou zijn met de katholieke leer. Wat de studievereniging gaat doen met het dringende advies is vooralsnog onbekend.

Dit is niet de eerste keer dat de RU haar poorten sluit voor pedofilie en weigert de taboes te doorbreken. In 2006 werd een pedagogiekstudent, Norbert de Jonge, toegang tot de RU ontzegd omdat hij zich had aangesloten bij de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, waarvan werd verondersteld dat zij pedoseksuele contacten wilden legaliseren.

Update donderdag 29 januari, 12.40 uur

Studievereniging BOW blijkt deels door het advies van het CvB de pedofielen niet uit te nodigen op het symposium. Haiko Vink, voorzitter van BOW, vertelt dat het bestuur zelf ook al zijn twijfel had over de uitnodiging: 'Je moet er goed over nadenken voordat je pedofielen het woord wil bieden binnen de vereniging. Daarom hebben we advies gevraagd aan de de vakgroep en de universiteit. We staan zelf achter de beslissing en het was makkelijk om een andere invulling aan het symposium te geven.'

Het CvB gaf een negatief advies, omdat Ad van den Berg en Marthijn Uittenbogaard bestuursleden waren van de vereniging Martijn, die streeft naar acceptatie van seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen', aldus Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. 'Deze vereniging is verboden door de Hoge Raad en daarom is besloten dat deze mannen beter niet kunnen worden uitgenodigd.'

Maandag 9 februari komen tijdens het symposium onder andere burgermeester Hubert Bruls, klokkenluider Jan Keizers en Huub ter Haar en Mark Roumen over homoseksualiteit in de sportwereld aan het woord.