RU verzamelt whatsappjes voor onderzoek

Whatsapp with that?

Ben jij een luie whatsapper die z'n zinnen nooit afmaakt of juist die punctuele malloot die z'n woorden altijd keurig voorziet van koppeltekens? Of verstuur je, met de komst van al die emoji's, überhaupt geen normale zinnen meer naar je vrienden of geliefde? Om hierachter te komen, doet het Centre for Language Studies (CLS) van de RU grootschalig onderzoek naar WhatsApp-berichten verstuurd door Nederlandse jongeren van 12 t/m 23 jaar.

Het onderzoek richt zich op twee vragen: op welke manieren wijkt 'WhatsApp-taal' af van het Standaardnederlands en hoe verschillen whatsappjes taalkundig gezien van sms'jes, chats en tweets? Lieke Verheijen, een PhD-onderzoeker van de RU die onder toezicht van dr. Wilbert Spooren het onderzoek uitvoert, laat weten dat er nog niet eerder in Nederland onderzoek is gedaan naar de verschillen tussen bijvoorbeeld appjes en sms'jes. Verheijen heeft sms'jes, chats en tweets al grootschalig geanalyseerd, maar is nog op zoek naar WhatsApp-gesprekken, ook van studenten.

Ben je niet te beroerd om je sappige conversaties tussen jou en je oma met de onderzoekers te delen, ga dan naar de site van het onderzoek om je aan te melden. Onder de deelnemers verloot Verheijen drie cadeaubonnen van Bol.com ter waarde van 20, 50 en 100 euro.