[INGEZONDEN] Moeilijk, een masterdag

Wat liet de universiteit mij schrikken. 600 Radboudianen vertrekken na het halen van hun bachelordiploma naar een andere universiteit? Een verdriedubbeling in drie jaar? En slechts 289 studenten die naar Nijmegen komen voor hun master? Dit heeft de RU niet verdiend.

Collegevoorzitter Gerard Meijer, hoogste werknemer van de universiteit, is hier ook niet blij mee. Er verschenen berichten over de oorzaken, gevolgen en gelukkig ook over de oplossingen. Een belangrijke stap zou het organiseren van een veelbelovende masterdag zijn.

Goed plan. Ook voor een Nijmeegse bachelorstudent een welkome voorlichting, want eerlijk is eerlijk, die masterkeuze kan een lastige opgave zijn. Zeker gezien het grote aantal hoogstaande masters die onze en andere universiteiten aanbieden.

De website over de voorlichting heb ik weten te vinden en de ‘direct aanmelden’-button was niet te missen. Gelukkig was deze via Google makkelijk te vinden (want ik bleek niet tot de doelgroep van ru.nl/studereninnijmegen te behoren en www.mastersinnijmegen.nl kon mijn browser niet vinden). Het ‘direct aanmelden’ was een groot feest. Ik ben namelijk nogal een studiebol, nog lang niet uitgeleerd en van plan meerdere masters te gaan volgen. Geen probleem voor de voorlichtingsdag, want ik kon mij voor zoveel voorlichtingen aanmelden als ik wilde. RU, you made my day!

Als voorbereiding op de masterdag besloot ik eens een overzicht van alle Nijmeegse masters te bekijken. Dat had ik niet moeten doen. Ik kwam terecht bij een lange, nietszeggende lijst van masters. De website vertelde me dat ik was beland bij een ‘overzicht van alle masters en specialisaties’. Dat overzicht mis ik, net als ook maar een vermoeden wat welke master inhoudt. Gelukkig bestaat de lijst uit linkjes waar vast iets moois onder vandaan zal komen. Helaas. Wat rondklikken brengt mij van de ene link naar de andere en weer naar dezelfde. Waar ik ook kom, met geen woord wordt gerept over de hoogstaande kwaliteit van de masters of Nijmegen als studentenstad. Wel kan het mij niet ontgaan dat de RU de beste brede universiteit is, dat logo wordt overal met trots getoond.

Nu weet ik natuurlijk hoe goed en fijn onze universiteit is, maar stel je eens voor dat ik dat niet zou weten. Nee, de website zou mij niet naar de masterdag of überhaupt naar een master trekken. Tip voor de RU: bezoek de masterwebsites van je concurrenten eens. Vijf dagen voor de dag der dagen ontving ik van de medewerkers van studievoorlichting een nette mail, vier keer dezelfde mail zelfs.

Beste (naam),

Je hebt je aangemeld voor de Masterdag van zaterdag 13 april van de Radboud Universiteit Nijmegen. De meeste voorlichtingen starten om 14.30 uur, de voorlichtingsrondes van de opleidingen Psychologie, Sociologie, North American Studies, Taalwetenschappen/Linguistics starten om 15.00 uur. Je kunt je een half uur van te voren melden bij de balie in de Aula, Comeniuslaan 2. Vanuit daar word je verder verwezen naar de juiste locatie.

Als je je hebt aangemeld voor een voorlichting van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica of de Faculteit der Medische Wetenschappen, dan word je om 14.00 uur verwacht in het Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135.

De campus van de Radboud Universiteit is goed te bereiken per openbaar vervoer en de auto. Vanaf station Nijmegen rijden gratis pendelbussen naar de campus. Voor meer informatie over de route naar de campus kun je kijken opwww.ru.nl/bereikbaarheid/.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons telefonisch bereiken op 024 – 3612345, mailen naar studievoorlichting@ru.nl of met ons chatten. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Tot zaterdag!

Met vriendelijke groet, Studievoorlichting Radboud Universiteit Nijmegen

Ik word bij naam genoemd, fijn! Wel jammer dat men vergeten is waarvoor ik me heb aangemeld. En weet je dat ik zelf eigenlijk niet helemaal zeker weet aan welke faculteit mijn voorkeursmasters gegeven worden? Waar moet ik dan heen? Gelukkig werd mij verteld dat ik om 14.00 uur niet lang bij de Aula moest wachten. Dat bijna iedereen zich daar moet melden is geen enkel probleem, want er hebben zich toch maar 200 studenten aangemeld. Hé Radboud, er gaan er wel 600 weg. Moeten er dan niet wat meer komen?

Drie dagen voor de masterdag mocht ik nog een mailtje ontvangen.

Beste student, Bedankt voor je aanmelding voor de Masterdag van 13 april aanstaande. Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor meer dan één voorlichtingsronde. Door een fout in het systeem was het mogelijk dat je je kon aanmelden voor meer dan één voorlichtingsronde. Dit is niet correct, de voorlichtingsrondes vinden allemaal ongeveer tegelijk plaats. Je kunt dus maar één ronde volgen. Op http://www.ru.nl/studereninnijmegen/voorlichting/masterdag-13-april/programma/, vind je het correcte programma met de juiste tijden, zodat je kunt zien hoe laat de ronde plaatsvindt die jouw voorkeur heeft. Bij de registratie wordt er dan voor gezorgd dat je verwezen wordt naar de juiste locatie. Een half uur voordat jouw voorlichtingsronde start kun je je aanmelden in het betreffende gebouw:

Aula, Comeniuslaan 2: alle faculteiten m.u.v. Faculteit der Medische Wetenschappen, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica). Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135: Faculteit der Medische Wetenschappen, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica).

We vinden het erg vervelend dat deze fout is ontstaan, we hopen je alsnog te mogen begroeten aanstaande zaterdag 13 april op de Masterdag!

Met vriendelijke groet, Radboud Universiteit Nijmegen, Dienst Studentenzaken Afdeling Voorlichting

Foutje, kan gebeuren. Gelukkig kan ik me online opnieuw aanmelden voor alle rondes. Dat heeft echter niet zoveel zin, want alle voorlichtingsrondes worden tegelijk gegeven. Dan maar een keuze maken.

Tot mijn verrassing kreeg ik nog een mailtje. Gelukkig wist men nu wel weer voor welke voorlichting ik me had aangemeld. Ik had gekozen voor voorlichting over een aantal specifieke masters van een faculteit. De afdeling voorlichting vertelde mij dat ook dit niet door kon gaan. Er zou één voorlichting komen voor alle masters tegelijk. Ik wil helemaal niets weten over master X, want ik wil master Y of Z gaan doen, dus zo'n opzet heeft voor mij geen zin.

Ach, misschien is het wel goed dat er niet al te veel mensen op deze eerste masterdag, of dit masteruurtje, zijn afgekomen.

De naam van de RU-student die dit artikel instuurde is bekend bij de redactie.