[Ingezonden] Meer ruimte voor Cultuur op de Campus

ANS biedt het podium aan Radboudianen om hun mening te verkondigen over studentgerelateerde zaken. Deze maand: Sanne Immens en Jasmijn Lobik van het studentbestuur van Cultuur op de Campus.

Een avondje theater op de universiteit begint met een speurtocht. Erasmusgebouw in, twee trappen op en dan de bordjes volgen naar theater de Rode Laars, waar opgeluchte programmeurs je staan op te wachten. ‘Goed dat je het gevonden hebt. Misschien als we allemaal inschikken, pas je er rechts op de grond nog naast.’ Deze situatie is kenmerkend voor de plek die cultuur inneemt op onze universiteit. Cultuur is weinig zichtbaar en wordt niet altijd serieus genomen, terwijl het de universiteit zoveel zou opleveren als zij meer (aandacht) zou besteden aan cultuur. Op dit moment vindt de reguliere programmering van Cultuur op de Campus plaats in het theater de Rode Laars, het Cultuurcafé en CC3. Al deze locaties hebben behalve een podiumfunctie ook andere functies als repetitieruimte, collegezaal of kroeg. Bovendien leggen deze ruimtes het af tegen professionele locaties op het gebied van afmetingen, inrichting en techniek. Verder ontbreken repetitieruimtes voor de talloze culturele studentenverenigingen die Nijmegen rijk is. De RU zou op dit gebied nog wat kunnen leren van universiteiten als de UvA, UU, TUe, UTwente en EUR, die beschikken over voorzieningen als theaterzalen, een poppodium, een filmhuis met foyer of een compleet eigen cursuscentrum. De Radboud Universiteit weet dat een academische ontwikkeling méér inhoudt dan studeren alleen. Sociale activiteiten zijn belangrijk. Bestuur, sport, maar ook kunst en cultuur stimuleren creativiteit en zorgen zo voor academici die de werkelijkheid vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. Naast de sportfaciliteiten op de campus steken de voorzieningen voor cultuur echter zeer mager af. Sinds dit collegejaar probeert de universiteit de campus zo in te richten dat studenten hier langere dagen kunnen en willen maken. Een levendig cultureel klimaat kan bijdragen aan deze wens. Het initiatief op het vlak van cultuur legt de Radboud Universiteit voornamelijk bij de student. Dit levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de studenten en verkleint de afstand tot de doelgroep. Studenten kunnen echter niet de investeringen doen die de culturele voorzieningen naar een ander niveau tillen. Daarom vragen wij de universiteit cultuur, letterlijk en figuurlijk, meer ruimte en zichtbaarheid te geven.

Wil jij ook jouw mening verkondigen? Mail jouw stuk naar redactie@ans-online.nl Wil je jouw stuk in de papieren ANS terugzien, dan geldt een maximum van 300 woorden.

Bekijk hier de overige artikelen uit de maart-ANS.