Nijmeegse Nachtbrakers

Welk café kies je voor een eerste date en in welke bar wordt het meeste gekotst? ANS legde 710 Radboudianen de kroegenquête voor en achterhaalde wat ze van het Nijmeegse uitgaansleven vinden. ‘Wil je lekker de commerciële kut uithangen, dan is er meer dan genoeg keus, al zijn er zeker ook genoeg andere tenten.’

Tekst: Mickey Steijaert en Hendrieke Vossebeld

Kotsen over de kroegeigenaar
Als je knalbezopen studenten wil vermijden kun je De Drie Gezusters beter links laten liggen. Voor de 22 respondenten die aangeven meer dan zestien glazen alcohol achterover te gieten per avond, steekt dit danscafé namelijk met kop en schouders boven de andere kroegen uit. Deze zuipschuiten halen het totale gemiddelde van zesenhalf glas alcohol per stapavond flink omhoog. Dit wordt gecompenseerd door de 28 studenten die zeggen alleen maar los te gaan op 7UP en Chocomel. Een relatie tussen de kroeg waar het hardst gezopen wordt en de kroeg waarin het meest wordt gekotst is er niet. In De Fuik, NDRGRND en Van Buren drinken studenten niet bijzonder veel, maar gaan ze wel het vaakst over hun nek. De meeste respondenten lozen hun maaginhoud netjes in het toilet, op de paar klunzen na die gekotst hebben over het dartbord van NDRGRND, in het bierglas van een vriend of over de eigenaar van de Tio Pepe. Hen raden we aan dichter bij de uitgang te dansen of voortaan een kotszakje mee te nemen.

Massale tevredenheid Cijferverdeling3
‘De diversiteit is groot, de muziek is goed, de sfeer is meestal top en alle kroegen liggen op loopafstand van elkaar.’ Een van de ondervraagden vat hiermee de algemene tendens samen: Nijmegen is een prima uitgaansstad. Studenten geven het kroegaanbod gemiddeld een 7,56. Opvallend is de uniformiteit in het oordeel, het gemiddelde cijfer van de verschillende faculteiten en studiejaren ligt steeds tussen de 7 en de 8. De variatie in het kroegaanbod blijkt een belangrijk punt in de beoordeling. ‘Wil je lekker de commerciële kut uithangen, dan is er meer dan genoeg keus, al zijn er zeker ook genoeg andere tenten’, aldus een respondent. Slechts vijftien studenten reiken een onvoldoende uit. De redenen lopen uiteen, van onvrede over het publiek (‘Saai, alleen kakkers’) tot de voorkeur voor andere steden (‘Eindhoven is beter. Seks in de club is daily shit daar’). Dit escapisme komt ook door een gebrek aan echte clubs in het centrum van Nijmegen. Sommigen zouden met meer ruimtes voor grote dansfeesten het cijfer heroverwegen. Een student Politicologie ziet het al helemaal voor zich: ‘Ik wil brandende lilliputters in een kooi en vette fluorescerende verfparty’s met opblaaskrokodillen en zebrabloed!'

Gevoos in de soos
Hoewel sommige Nijmeegse kroegen veel weg hebben van een visvijver voor geile hengelaars, valt het aantal onenightstands mee. Slechts 88 van de 710 respondenten zeggen een of meerdere bedpartners aan de haak te hebben geslagen in een Nijmeegse kroeg. Desgevraagd blijkt dat je het meeste kans maakt in de Malle Babbe en De Fuik. Let er op dat in beide kroegen een ander type geile beer komt. De Malle Babbe kenmerkt zich door een overvloed aan ‘makkelijke sletten’, terwijl in De Fuik vaak veel drank in het spel is: ‘Iedereen is daar zo immens buis.’ Vooral de scharrelaars in De Fuik kunnen niet wachten tot ze thuis zijn: zes respondenten geven toe wel eens seksuele handelingen te hebben verricht in deze kroeg. Deze vinden onder andere plaats in de rookruimte en op de dansvloer. Zo bezorgde een studente Tandheelkunde een medestudent de schrik van zijn leven door op een onbewaakt moment haar hand in zijn boxer te stoppen. De meeste erotische activiteiten blijven gelukkig beperkt tot het wc-hokje. Onder andere in Mets, Funkenstein, Faber en Malle Babbe kan beter nog eens een doekje over de toiletbril worden gehaald. Wat te doen als kroegbezoekers met hoge nood je escapade verstoren? Deze gentleman heeft de gouden tip: ‘Ik belandde met een meisje in het toilethokje. Toen er andere dames aanklopten zei ik dat ze moest doen alsof ze aan het kotsen was.’

Wat een kutkroeg
Als er één ding duidelijk uit de enquête blijkt, is het dat de Stretto met een imagoprobleem van jewelste worstelt. De vraag waarom deze als minst favoriete kroeg werd gezien is dan ook massaal beantwoord met reacties als: ‘Het is de Stretto...’, alsof de naam voor studenten synoniem is aan een kutkroeg. In de reacties heerst haat jegens de ‘16-jarige bontkraagsletjes’ die de ‘Sletto’ zouden bezoeken om ‘in korte rokjes te dansen op tafels’. Het ‘paupercafé met 13-jarigen die goedkoop hun tong uitlaten’ is voor 28 procent van de respondenten de kroeg waar ze absoluut niet heen zouden gaan. Dat is een enorm verschil met nummer twee, Van Buren.

Kroeguitgegooid1Deurbeleid
De Nijmeegse student is geen herrieschopper. Slechts 9,2 procent van de ondervraagden is wel eens met harde hand een kroeg uitgewerkt, terwijl het er toch stevig aan toe kan gaan in de keizerstad. Een student vertelt over een vechtpartij bij Van Buren. ‘Deze werd voortgezet op het Keizer Karelplein. Uiteindelijk waren er twee gewonden door een steekwapen.’ Een ludieker voorbeeld: ‘Tijdens een feest in de TKB daagden een paar jongens van Obelix elkaar uit om tegen de hangende lampen te koppen. Een van hen haalde daarbij zijn voorhoofd open. Drie mensen zaten onder de bloedvlekken en de jongen moest naar het ziekenhuis.’ De Drie Gezusters en Van Buren hebben met beide negen verwijderde respondenten het strengste deurbeleid. Bij laatstgenoemde is het wel de vraag wiens schuld het is. Studenten werden die kroeg uitgegooid vanwege het stelen van drank, het dansen op de hangende auto in de Boogie Wonderland en het kotsen over de schoenen van de uitsmijter. Ook El Sombrero scoort goed, al gaat het er daar onredelijker aan toe. ‘Tot onze grote schrik werden we aan de deur geweigerd. “Met die sombrero kom je er niet in.” “Maar dit is de El Sombrero”, was onze repliek. Dat maakte voor de uitsmijter echter geen verschil.’ Het is duidelijk dat de kroegen in de Molenstraat de meeste akkefietjes kennen. Aan dat feit kan zelfs de mannelijke student die uit Café ’t Haantje werd gegooid nadat hij de lamp van het plafond had gerukt niets veranderen.

En de winnaar is
Met een overmacht die niets aan de twijfel overlaat is Samson door de studenten verkozen tot beste zitkroeg van Nijmegen. Het bruine café met de pindavloer staat fier bovenaan en wordt door maar liefst 20 procent van de respondenten als favoriet genoemd. Goede tweede is Camelot, wiens buurman Moenen – overigens regelmatig aangeduid als ‘die naast Camelot’ - de top drie completeert. Een opvallend goede notering is er voor het Cultuurcafé, dat met een 18e plek niet onderdoet voor bijvoorbeeld De Compagnie en café Maxim. Hoewel bij de danskroegen de verschillen minder groot zijn, weet De Drie Gezusters met een redelijke voorsprong de eerste positie te bemachtigen. De kroeg loopt flink uit op ‘de El’, dat op haar beurt de NDRGRND net voor weet te blijven. Het is opvallend dat de kelderkroeg Van Buren de loef afsteekt: daarmee wordt de heilige drie-eenheid uit de Molenstraat op de ranglijst uit elkaar gereten. De Fuik is met een vijfde positie het hoogst genoteerde danscafé dat buiten Nijmeegs vermaarde uitgaansstraat ligt. Uit de resultaten blijkt verder dat de keizerstad beduidend meer variatie kent in zitkroegen dan in danskroegen. Waar de respondenten met ruim vijftig verschillende zitkroegen op de proppen komen, blijft het aantal genoemde danscafés steken op 29.

Beste Kroegen

De twintig beste zitkroegen (links) en danskroegen volgens Nijmeegse studenten. Iedere respondent is gevraagd naar zijn drie favoriete zit- en danskroegen. Voor een eerste plaats krijgt een kroeg drie punten toebedeeld, voor een tweede plaats twee en voor de derde notering één. Het totale puntenaantal is in de tabellen weergegeven.

Jong geleerd
Naast wijsheid komt ook een voorkeur voor obscure kroegjes met de jaren. De Nijmeegse student blijkt na enkele jaren rijpen in de Molenstraat toe te zijn aan avonturen in de zijstraten. Waar eerstejaarsstudenten vrienden voor het leven maken in Van Buren, El Sombrero en De Drie Gezusters, vertoeven de ouderejaars met name in kroegen als De Fuik, Billabong en Doornroosje. De NDRGRND betreedt als enige de gulden middenweg door publiek uit alle jaarlagen te trekken. Bij de populariteit van zitkroegen blijkt het studiejaar een minder grote rol te spelen. Jongeren en ouderen trekken er gezamenlijk op uit om in Samson of Camelot speciaalbier achterover te tikken.

Facultatief verschil
Per faculteit zijn er grote verschillen tussen de door hen als beste genoemde danskroegen. Studenten aan de Faculteiten der Letteren en Managementwetenschappen zijn uitgesproken in hun voorkeur: respectievelijk NDRGRND en De Drie Gezusters zijn verreweg het populairst. Sociale wetenschappers zijn wispelturiger in hun keuzes, waardoor vijf kroegen nog geen vier procentpunten van elkaar verschillen.

Danskroegperfac1

Score danskroegen per faculteit. Wat betreft de zitkroegen hebben Samson en Camelot een dermate grote overmacht dat er weinig verschillen tussen de faculteiten zijn te zien.

Bekijk hier de overige artikelen uit de juni-ANS.