Lokaal Labyrint: Cultuur

Wat heeft de lokale politiek de Nijmeegse student te bieden? Omdat je wel iets beters te doen hebt dan onleesbare verkiezingsprogramma’s doorspitten, zette ANS in de laatste editie een aantal standpunten van zeven partijen op een rijtje. Hierbij deel twee: Cultuur

Tekst: Gijs Hablous en Anders Hoendervanger Illustraties: Rens van Vliet

Nijmegen cultuurstad Nijmegen is een cultuurstad bij uitstek. Met Doornroosje, filmhuis LUX, de Keizer Karelpodia, de Lindenberg, de bibliotheek en museum het Valkhof is er een gevarieerd aanbod. Deze instellingen worden in ambtenarentaal ook wel de C6 genoemd. Volgens hen is verder korten op cultuur onmogelijk zonder dat het aanbod ongemoeid blijft. Op dit moment stelt het college van PvdA, GroenLinks en D66 nog wel een bezuiniging van ruim zeven ton voor.

Bezuinigingen op cultuur In verkiezingstijd denken de coalitiepartijen hier plotseling anders over. ‘Bezuinigingen hebben de afgelopen jaren samenwerking afgedwongen in de cultuursector. Extra bezuinigen is niet wenselijk, zonder een Vereeniging en LUX is Nijmegen een ordinaire provinciestad’, meent lijsttrekker van D66, Rob Jetten. GroenLinks beaamt dit, ‘maar de politiek heeft niet de wijsheid in pacht, wij moeten instellingen niet voorschrijven hoe ze inhoudelijk moeten samenwerken.’ Alleen collegepartner PvdA houdt vast aan de lijn van de coalitieafspraken. ‘De sector is de afgelopen jaren ontzien. Ik ben geen voorstander van bezuinigen op cultuur, maar we ontkomen er gewoonweg niet aan’, stelt lijsttrekker Turgay Tankir.

Korting voor cultuur Oppositiepartij VVD vindt dat er kan worden bezuinigd en stelt dat het aan de instellingen is om de ticketprijzen te verhogen. ‘Vaak gaan mensen eerst voor veel geld uit eten, dan is een paar euro extra voor een kaartje niet veel gevraagd. De prijselasticiteit is groot bij cultuur, daarom gaan we geen subsidie-infuus aanleggen’, stelt lijsttrekker Hayke Veldman. Zijn SP-collega Hans van Hooft staat hier lijnrecht tegenover. ‘Het cultuurbeleid is erg elitair geweest de afgelopen jaren, wij willen de drempel juist verlagen.’ De SP ziet veel in een pas waarmee cultuurliefhebbers goedkoop naar verschillende optredens en voorstellingen kunnen. De VVD vindt dit de verkeerde stimulans: ‘Mensen kunnen het nu best betalen. Iemand uit het Waterkwartier met een minimuminkomen zal met een cultuurpas niet ineens wel naar LUX gaan.’

Vasim Naast de grote jongens van de Nijmeegse cultuursector timmeren cultureel ondernemers in fabriekspand de Vasim hard aan de weg. Nu worden er nog regelmatig exposities en festivals georganiseerd in het Vasimgebouw, maar de gemeente heeft het plan om er een vrijheidsmuseum te vestigen. De VVD, het CDA, de PvdA, D66 en De Nijmeegse Fractie hebben eind vorig jaar met dit voorstel ingestemd. Nu de komst van een museum dichtbij is, zitten de huidige Vasimgebruikers in onzekerheid.

Vrijheidsmuseum? GroenLinks, fel tegenstander van de Vasim als locatie voor het vrijheidsmuseum, ziet het als de plicht van de gemeente om in ieder geval een permanent alternatief voor de cultureel ondernemers te regelen. De SP is ook tegen het plan, maar gaat iets minder ver dan GroenLinks in hun oplossing voor de kunstenaars. ‘We moeten wel enige zekerheid bieden aan de gestrande ondernemers, bijvoorbeeld een goedkoop onderkomen voor een periode van tien jaar’, stellen de socialisten. Ook voorstander D66 wil de kunstenaars voor tien jaar zekerheid bieden, het liefst bij het museum in de Vasim. ‘Het plan laat zien dat het gebouw groot genoeg is. Een goedkoper alternatief is het oude Doornroosje, de keuze is aan hen.’ De democraten denken dat het museumplan veel kans van slagen heeft. ‘We zien in het vrijheidsmuseum een mogelijkheid om veel oorlogstoerisme aan te trekken’, zegt Jetten.

Toerisenstad Nijmegen Lokale partij De Nijmeegse Fractie gaat verder en twijfelt niet eens. ‘Het museum zal zorgen voor een toeristenstroom naar Nijmegen. De BRIC-landen moeten we bijvoorbeeld niet onderschatten, daar zit een groeiende middenklasse die graag op vakantie wil. Het zou mooi zijn als het museum ze naar Nijmegen trekt.’ De kunstenaars komen er volgens lijsttrekker Albaer Hillen tot nu toe goed vanaf: ‘Creatieve ondernemers kunnen door de lage huur hun producten ver onder de marktprijs neerzetten. Het lijkt wel alsof Nijmegen een soort Oerol financiert.’

Wil je weten wat partijen te zeggen hebben over horeca? Kijk dan vrijdag op ANS-Online.nl. Maandag kon je al lezen over wat de partijen te zeggen hebben over wonen, dat kun je hier lezen.