Uit de Oude Doos: opklimmen bij Vox

Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: de journalistieke aspiraties van Anne Dohmen.

Deze week berichtte ANS-Online dat Vox, in ieder geval voorlopig, een nieuwe hoofdredacteur heeft. Terwijl Chris-Jan van der Heijden zich gaat bezighouden met poepluiers en zuigspenen neemt Anne Dohmen het roer over. In 2006 vertelde Dohmen, destijds Vox-redacteur, op de achterkant van ANS nog over haar journalistieke aspiraties en haar werk bij het universiteitssufferdje.

Stof tot stof: Anne Dohmen

Tekst: Martine Peters van Ton

ANS: ‘Een oude Vox, niet echt een verrassend voorwerp voor een redactielid.’ Anne: ‘Ik ben natuurlijk het grootste deel van mijn tijd bezig met Vox. Ik heb specifiek dit nummer gekozen omdat de voorkant wordt opgestuurd naar een congres voor universiteits- en hbo-bladen. Daar dingt hij mee naar de titel Beste Cover. Mijn interview met wielrenster Marianne Vos, voor onze spetterende nieuwe rubriek 7 uit 52, is ook ingestuurd. Die interviewmethode werkt echt goed: het brengt heel gevarieerde informatie over een persoon naar voren.’ ANS: ‘Je klinkt trots. Wat vind je zelf hoogtepunten uit je Vox-carrière?’ Anne:‘Ik ben erg blij met het artikel Jouw huis, mijn huis. Hiervoor lieten we twee heel uiteenlopende studenten – een dispuutslid en een jongen uit een veganistische woongroep – een dag met elkaar meelopen. Het was een lijdensweg om het allemaal geregeld te krijgen. Toen het eenmaal doorging, was het echt heel erg leuk. De sfeer tussen de jongens was goed; erg vriendschappelijk. Ze begonnen spontaan de vooroordelen die ze over elkaar hadden uit te spreken. Die avond hebben we met z’n allen speciaalbiertjes gedronken. Op de Huisgenoten – onze achterkantrubriek – met Jan Marijnissen ben ik natuurlijk ook trots. Het was heel bijzonder dat we een foto van de politicus met zijn vrouw en dochter mochten maken. We hebben zelfs overwogen de Vox andersom in de bakken te leggen.’ ANS: ‘Is het gezellig op de redactie?’ Anne: ‘De mensen van Vox zijn natuurlijk mijn allerbeste vrienden! Na elke medewerkersvergadering gaan we gezellig samen borrelen. Romances zijn nog niet echt opgebloeid binnen onze redactie, wel tussen de freelancers. Dat houden we maar wat graag bij op de redactie. Eigenlijk doen we bijna niets anders.’ ANS: ‘Zo te horen heb je het goed naar je zin. Kom je nog wel aan studeren toe?’ Anne: ‘Ja, ik ben bezig met afstuderen, mijn afstudeerdatum staat zelfs al vast. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet precies. Door mijn goede ervaringen bij Vox ben ik er wel achter gekomen dat het zeker iets in de journalistiek wordt.’ ANS: ‘Zou je niet hogerop willen? Een keer een artikel voor ANS schrijven?’ Anne: ‘Haha, ik vind het natuurlijk heel fijn dat ANS bestaat, maar het is de laatste tijd een beetje te braaf geworden. Ze mogen wel wat meer provoceren, weer tegen dingen aanschoppen!’