Ondertussen in: België
De Vlaamse universiteiten beginnen traditiegetrouw hun collegejaar een maand later dan in Nederland. Met de komst van talloze nieuwe studenten komen er ieder jaar ook weer tientallen nieuwe wildplassers, herrieschoppers en dronken vandalen de Belgische studentenstad binnen. Zowel stadsbesturen, universiteiten als studentenvertegenwoordigers hebben er genoeg van en bedenken van alles om de rust in de stad te behouden.
Leuven Leuven is een relatief kleine stad met zo’n 40.000 studenten en dat kan natuurlijk maar een ding betekenen: overlast. De relatie tussen de Leuvenaar en de student in de stad zijn dan ook niet altijd even aangenaam. Om de studenten dit jaar in toom te houden hebben studenten, het stadsbestuur en de universiteit een complete campagne uitgewerkt en komt er meer blauw op straat.
Een aantal voetpatrouilles zal prominent aanwezig zijn in het straatbeeld. Om studenten sneller en efficiënter te beboeten wordt het GAS-reglement toegepast. GAS, wat een acroniem is van Gemeentelijke Administratieve Sancties, geeft de agenten meer mogelijkheden om overlast en asociaal gedrag aan te pakken. De sanctionerende ambtenaar kan een geldboete opleggen zonder tussenkomst van het parket. ‘Vanaf het moment dat we dingen zien die niet door de beugel kunnen, verbaliseren we. Maar we hopen, door onze opvallende aanwezigheid, dat we zo weinig mogelijk moeten doen', zo vertelt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie.
Gent In de stad Gent werken ze niet met ‘meer blauw op straat’, maar lieten ze de creativiteit erop los. Stadsbewoners bedachten een ludieke actie met affiches. Het idee is dat op posters en kaarten ene mevrouw Marianne de Kotmadam studenten verzoekt geen nachtlawaai te maken, maar ‘hun bakkes toe doen’. In totaal ontvingen al zo’n 30.000 studenten een postkaartje met de slogan ‘Bakkes toe, de buren slapen!’ in hun welkomstpakket. Daarnaast wordt de actie ook gevoerd op het internet, in nieuwsbrieven en op verschillende schermen in de stad.
Antwerpen Waar de eerder genoemde steden hun studenten aanpakken door met het vingertje te wijzen, komt Antwerpen met een komisch relativerend filmpje. Onder het motto ‘Doe alsof je thuis bent, maar doe niets wat je thuis niet zou doen’ probeert Antwerpen haar studenten rustig te houden. Ongeveer 40.000 studenten ontvingen het filmpje in hun mailbox en het was daarnaast ook nog te zien op een groot scherm bij het studentenfeest Studay. In de spot is te zien hoe een ladderzatte student zijn kroeggedrag in een huiselijke omgeving overneemt. ‘Dit zijn ook de zaken die je echt niet in je eigen huis gaat doen, maar vaak doen studenten onder invloed dit wel in de Antwerpse straten’, zo vertelt Kurt van Buggenhout, het creatief brein achter het filmpje. Ook bij deze campagne werd aan de internationale student gedacht. Zo wordt er namelijk in de clip geen Antwerps studentenlied gezongen, maar een Engels. ‘Dan komt de boodschap ook duidelijker over bij internationale studenten, daarom wordt er ook niet gesproken', aldus Buggenhout.