Broodje Bal: R.E.I.N.A.E.R.T. en Lumen

In de hoop nieuwe zieltjes proberen zichzelf respecterende verenigingen de nieuwe eerstejaars van een bodem te voorzien. Er zijn genoeg eetacties om uit te kiezen. ANS test de kwaliteit en de gezelligheid van deze acties en prikt een vorkje mee. Onbeperkt Italiaans eten is altijd een goed idee en dus besloot ANS aan te sluiten bij R.E.I.N.A.E.R.T. en Lumen in Café de Fiets. 

Foto's: Bas van Woerkum

Vereniging: Dit jaar werkt R.E.I.N.A.E.R.T bij hun eetactie samen met damesdispuut Lumen. De taken zijn onderling goed verdeeld. De heren maken een praatje met de mannelijke en de dames met de vrouwelijke introlopers. Bij elke tafel schuiven ze aan voor een kort praatje of om te vragen hoe het smaakt. Vanwege de Campuscantus die dezelfde avond plaatsvindt, is het vandaag niet erg druk. Op andere avonden is de Fiets vele malen drukker bezet, vertelt het lid van R.E.I.N.A.E.R.T die de gasten ontvangt.

Locatie: Ondanks het feit dat café de Fiets niet de grootste kroeg is, past het vanavond allemaal prima en is het zelfs niet nodig de bovenzalen open te gooien. Op het terras van café Dollars hebben de disputen banken geplaatst, totdat dit café zelf opent. R.E.I.N.A.E.R.T heeft het goed geregeld: de kroegbaas verzorgt het eten en ontvangt de winst en de disputen proberen nieuwe leden te werven. Daarnaast is er een vernieuwde shotjeslijst in de Fiets, die ook een deel uitmaakt van deze eetactie.

reinaert1Smaak: Voor zes euro zit je vol. Dat is zeker. Aan de linkerkant van de kroeg staat een lopend buffet en daar mag je onbeperkt opscheppen. Drankjes betaal je los. De keuze bestaat uit spaghetti, lasagne en een zelf samen te stellen salade met onder andere ui, tomaat, komkommer, mozzarella, olijven en een lekkere dressing. De saus voor de spaghetti lijkt in eerste instantie te ontbreken, maar wanneer je de spaghetti mengt met de lasagne krijg je een volwaardige spaghettimaaltijd. Dat smaakt prima en het eten is zeer gevarieerd. Daarna kun je alles nog van een flinke laag Parmezaanse kaas voorzien. Houd je niet van lasagne of ben je vegetarisch – de lasagne is rijkelijk met gehakt gevuld – dan zal je flink wat sla moeten eten, maar onbeperkt betekent dat je hoe dan ook genoeg krijgt.  Nadat een groep is uitgegeten, krijgt iedereen van die groep een shotje van de lijst. Iemand roept wat traditioneel gebrabbel over Tirol terwijl het de groepjes worden aangespoord een traditioneel dansje te doen.  'Wij hebben dit ritueel niet bedacht, op Oktoberfest doen ze het ook', vertelt een lid van R.E.I.N.A.E.R.T. Daarna moet het drankje achterover gegoten worden. Soms komt er zelfs een hele vuurwerkshow bij de shots kijken. Een lid voegt toe: 'Een aantal jaar geleden hadden we een ritueel dat mensen met bivakmutsen en messen met rauw vlees gooiden. Daardoor onthielden de eerstejaars ons wel, maar voor sommigen bleek het wat traumatisch te zijn.'

reinaert2shotGezelligheid: Ondanks dat dit een rustige avond is, staat de Fiets goed vol met zo’n vijf groepjes. Normaal zijn dit er ongeveer twintig en is het van vijf tot negen uur helemaal vol. Ook die hoeveelheid mensen schijnen ze kwijt te kunnen. Gekke dingen gebeuren er niet, maar er is wel een constante toestroom naar het buffet. Ook lopen er enkele dames in Tirol outfit rond. Deze Tirol-Italië-combinatie lijkt tegenstrijdig, maar daar is over nagedacht: In Noord-Italië spreekt men Duits. De twee gaan dus prima samen, zo meent een vos van R.E.I.N.A.E.R.T.

Eindoordeel: 8,0