Aan Tafel: Herendispuut W.I.N.G.

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: herendispuut W.I.N.G.

Tekst en foto's: Anders Hoendervanger

Dit artikel verscheen eerder in de juni-ANS.

Voordat de heren van Carolusdispuut W.I.N.G. gaan zuipen op de sociëteit, moet er een bodempje worden gelegd. Daan (18), eerstejaars Rechten, haalt een meter bier uit de borrelruimte van het dispuutshuis De Staete en brengt deze naar de keuken. Het gerstenat vindt gretig aftrek onder de chefkoks, uiteraard allen sjaars. De dispuutsmannen lijken echter laffe borrelaars. ‘We moeten wel beter doordrinken, anders bederft het bier in het fust’, zegt Daan. Wiebe (19), ook eerstejaars Rechten, relativeert: ‘Het fust levert toch meer statiegeld op dan het bier heeft gekost.’ Wanneer Daan even niet oplet, gooit Wiebe een bouillonblokje in zijn biertje. ‘Adtje bouillon’ roept Wiebe, de mannen schreeuwen ‘vo’ en Daan drinkt. Ondertussen lijkt kat Roland (2) zich prima te vermaken met restjes eten. Niels (23), vierdejaars student Bedrijfseconomie, komt ook even een kijkje nemen: ‘Ons buurmeisje is verhuisd omdat Roland de meeste muizen naar haar huis wegjoeg.’ In de borrelruimte heeft de rest zich verzameld aan een statafel. Alle jaargangen vermaken zich hier onder het genot van bier en ‘happen’ die de koks af en toe komen brengen. Jasper (21), eerstejaars Economie & Bedrijfseconomie, is al langer lid van het dispuut. ‘Ik heb gisteren maar een paar uur geslapen’, zegt hij gapend. ‘Ben je lekker aan het roesjeren?’, vraagt derdejaars student Marketing William (22). ‘Roesjeren is doorgaan met opeenvolgende katers’, legt William uit. Het dispuut kent nog meer vreemde woorden en gewoontes. Wie een meisje meeneemt naar zijn kamer moet als ‘tol’ een fles port afdragen, die drank vormt de basis voor een terugkerende zuipavond. Als Wiebe met het hoofdgerecht binnenkomt, gooit William het direct de lucht in. ‘Blijft het gerecht plakken aan het plafond, dan is het goed’, zegt hij. De risotto blijft kleven en voegt zich bij al het andere ooit geslaagde, maar nu vergane voedsel.

Vlnr: Maarten, Lars, Niels, Bradley, Jan, Yannick, Rutger, Milan, Daan, William, Jasper, Wiebe

Foto De heren van W.I.N.G. hebben hun beste kleren uit de kast getrokken voor de groepsfoto. Jasje-dasje poseren de dispuutsballen voor hun huis. Hiermee zullen ze de originaliteitsprijs niet winnen, aangezien het driedelig pak vast onderdeel van de garderobe van menig corpslid is. Wel scoren de bewoners punten met interessante voorwerpen, meegenomen uit hun kamers. Zo heeft Daan de beruchte koevoet vast, weet Wiebe te imponeren met een hakbijl en staat Niels met een doodshoofdsceptor op de foto. Zelfs levende slangen mogen niet ontbreken. Huiskat Roland ontbreekt, waarschijnlijk is hij muizen jagen. Cijfer: 7

eten gooienSmaak Het was deze dispuutsavond de beurt aan de aspirant-leden om te koken. Allereerst worden simpele maar smakelijke bruschetta’s geserveerd. Dit zorgt ervoor dat het hoge zuiptempo bij te benen is. Daarna komen bladerdeeghapjes met chorizo en spek uit de oven. Het hoofdgerecht bestaat uit risotto met paprika, chorizo en kip. ‘Geen wijn in de risotto?’, merkt Jasper op. Het ontbreken van wijn is inderdaad een minpunt. Ook bereiden de chefkoks een vegetarische versie, die gek genoeg alleen bestaat uit risotto. ‘Incapabele sjaarzen’, verzucht Niels. De risotto vult wel goed en vormt met de ‘happen’ een goede basis voor een avondje bier tanken. Cijfer: 6

Boodschappenlijstje (4 personen) Voorgerechten: - Een stokbrood - Vier tomaten - twee uien - basilicum - een pakje bladerdeeg - 75 gram chorizo - 75 gram spek - een brie - honing - enkele walnoten Hoofdgerecht: - 300 gram risottorijst - 750 ml (groente)bouillon - twee paprika’s - 100 gram chorizo - 300 gram kip.

kat aan tafelRecept Voorgerechten Bruschetta’s: Rooster sneetjes stokbrood in een oven. Snijd de tomaat, ui en basilicum en voeg deze aan het brood toe als topping. Bladerdeeghapjes: Rol bladerdeeg uit, leg gesneden chorizo en spek in het midden. Vouw het deeg dicht. Daarna ongeveer 10 minuten in de oven opwarmen tot het bladerdeeg goudbruin is geworden. Tosti’s: Stop casinobrood met brie, honing en walnoten in een tosti-ijzer. Hoofdgerecht Breng bouillon aan de kook. Pak een koekenpan, bak de chorizo tot deze krokant is en gooi de gesneden paprika erbij. Voeg hierna de risotto toe en daarna de hete bouillon. Bereid ondertussen in een andere pan de stukjes kip. Dien op met kruiden naar eigen smaak.

Bekijk hier de overige artikelen uit de juni-ANS.

 

Aan Tafel: BOW-bestuur

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: bakken met het bow-bestuur.

Tekst: Michiel van Lokven en Marit Willemsen Foto's Marit Willemsen

Dit artikel verscheen in de april-ANS.

‘De mannen boodschappen laten doen, kon ook niet goed gaan’, moppert Jasmine (20), secretaris van BOW, de studievereniging voor Bestuurskunde. Eerst moederziel alleen, maar later bijgestaan door penningmeester Stella (21), wacht ze al een klein uur op de drie mannelijke leden van het bestuur. Wanneer de jongens eindelijk met veel bombarie binnen komen, kan het koken beginnen. Dennis (22), commissaris externe betrekkingen, werpt zich al snel op als chef-kok en verdwijnt de keuken in. Willem (20), commissaris interne betrekkingen en ‘clown van de groep’, wordt intussen naar de woonkamer verbannen. ‘Het maakt me niet uit wie het koken coördineert, als het Willem maar niet is, die kan echt niks’, zegt voorzitter Harm (22). De groep wantrouwt Willems kookkunsten sinds hij bij het afgelopen kerstdiner de groentesoep gruwelijk wist te verpesten door er een hele pot crème fraîche in te knikkeren. Het bestuur bezocht dit jaar veel constitutieborrels (cobo’s) door het hele land. Daarbij ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe. Zo raakte Stella gewond toen ze in het glas viel tijdens een braspartij, waarbij besturen elkaar de kroeg uit proberen te werken. ‘Ik heb er een litteken aan over gehouden’, klaagt Stella. Ook Jasmine weet zich nog een dronken avontuur te herinneren. ‘Toen ik na een cobo bij Harm achterop de fiets zat brak de bagagedrager af en viel ik op de grond. Mijn panty was een en al ellende.’ De groep is niet vies van onderlinge pesterijtjes. ‘Dennis is de enige die niet kan drinken’, roept Willem. Dennis – lid van Carolus Magnus – reageert laconiek. ‘Toen ik Willem uitdaagde voor een drankwedstrijd durfde hij ineens niet meer. Toch beschikken de bestuursleden allemaal over een sterke maag, zo blijkt. Hun zelfbedachte shotje wordt ‘de Viking’ genoemd. ‘Je mixt tequila met whisky en bij deze vloeibare haat giet je nog wat Stroh Rum 80’, legt Dennis uit. ‘Het is aan de andere kant van de kroeg te ruiken’.

Vlnr: Dennis, Jasmine, Harm, Stella en Willem.

Foto Het bestuur is tijdens het eten te druk bezig met verhalen over cobo’s en ongelukjes. Een idee voor de foto bedenken staat hierdoor enige tijd op een laag pitje. ‘Laten we anders naakt gaan’, oppert Dennis na wat wijntjes. Terwijl dit plan eerst wat wordt weggelachen, gaat de groep toch zonder enige gêne uit de kleren wanneer de camera tevoorschijn komt, al blijft het ondergoed wel aan. De bereidheid zich te ontkleden komt deels doordat het bestuur zich achter de BOW-vlag kan verschuilen. Een waar teken van toewijding is de megatube gel die Willem er nog even bij pakt om zijn kapsel te modelleren. Cijfer: 8,5

hoofdgerechtSmaak Een puntpaprika als kommetje geeft een originele draai aan het grootste cliché der voorgerechten: de garnalencocktail. Het gerechtje is lekker en zoet, maar wel wat zwaar op de maag. Een voordeel is dat deze cocktail ‘uit het vuistje’ kan worden gegeten. Dat scheelt weer afwas. ‘Eigenlijk was het hoofdgerecht eendenborstfilet’, zegt Dennis, ‘maar daarvoor heb je te veel pannen nodig, dus werden het gehaktballen.’ Alhoewel stevig en goed van vorm, kunnen de balletjes wel wat zout gebruiken. De groene asperges smaken best, maar de krieltjes zijn nog wat te hard. De porties van deze tweede gang zijn minimaal. Het kan volgens Willem het best worden bestempeld als ‘Tweede Wereldoorloggerecht’. Gelukkig zijn er geen bloembollen als toetje, al was dat wel origineler geweest. Cijfer: 5,5

Boodschappenlijstje aan tafel biertjeVoorgerecht: - twee zoete puntpaprika’s - 200 gram garnalen (soort maakt niet uit) - een fles whiskey-cocktailsaus - een fles knoflooksaus. Hoofdgerecht: - 500 gram gehakt - 600 gram gekruide krieltjes - 600 gram groene asperges - gehaktkruiden - knoflookpoeder. Toetje: - Viennetta-ijs.

Recept hoofdgerechtHoewel ‘zoete puntpaprika’s gevuld met garnalen’ culinair klinkt, is het doodsimpel om te maken. Snijd de puntpaprika’s doormidden en maak ze schoon. Meng vier delen whiskey-cocktailsaus met een deel knoflooksaus en doe dit bij de garnalen. Vul de puntpaprika’s met het mengsel. Voor het hoofdgerecht mogen er ballen worden gedraaid. Doe gehaktkruiden en knoflookpoeder bij het gehakt en maak hier twaalf ballen (drie per persoon) van. Bak deze eerst aan beide kanten en blijf ze daarna vaak draaien in de pan. Snijd intussen het uiteinde van de groene asperges af en kook ze 6 tot 8 minuten. Bak de krieltjes gaar in een koekenpan.

Bekijk hier de overige artikelen uit de april-ANS.

 

Aan Tafel: Familie Priem

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: Familie Priem

Tekst: Cecile Vermaas en Jan Harm Westerdiep Foto's: Kiki Kolman

‘Jij komt binnen en alles gaat mis’, roept kok Roy (24), die een premaster Sociale Geografie volgt, een huisgenoot toe. Door de kletterende pannen en het rennen op de trappen tussen de drie keukens lijkt het een en al chaos aan de Priemstraat. Toch staat er binnen de kortste keren een aantal grote pannen pasta op de keurig gedekte tafel. De sfeer wordt gecreëerd door kunstig gevouwen servetten, romantisch kaarslicht en pizza-dozen als onderzetters. De elf leden van de ‘familie Priem’ – zoals ze zichzelf noemen – vormen een hechte gemeenschap. Ze gaan vaak op stap in Nijmegen, bezoeken concerten en gaan jaarlijks op vakantie. ‘Feesten en een beetje cultuur “opsnuiven”’, grapt Bas (19), eerstejaars hbo Rechten. Bij het stappen ontstaan vaak sterke verhalen. ‘We kwamen ooit na het uitgaan op het idee om een kerstboomroof te plegen’, zegt Tom (22), eerstejaars Bedrijfskunde. ‘Gewapend met messen en gehuld in bananenpakken slopen we de straat op om er een te bemachtigen. Helaas zaten de bomen vast aan hekken met staalkabels.’ Joni (21), derdejaars Economie en Bedrijfskunde, praat vol lof over de jaarlijkse huisfeesten. ‘Dit jaar waren er honderdveertig mensen - allemaal in dierenpakken -, zestig kratten bier en een sloot wijn. We hadden de muren afgeplakt, maar hielden geen rekening met drankvlekken op het plafond.’ William (19), momenteel werkend, biecht op dat de bierlucht vorige week pas is verdwenen, maar de graffiti op de wc-muur permanent is. De sterke verhalen verstommen wanneer Sjors (24), vierdejaars Commerciële Economie, het ‘Top 2000-spel’ start. Dit is een ‘familietraditie’ en die wordt vol overgave en met veel lawaai gespeeld. DJ Sjors draait nummers op zijn iPod en de anderen raden. ‘Meestal doen we dit dronken’, zegt Linde (22), eerstejaars Psychologie. Daarop besluiten Tom en William bier te halen. Om de gêne van zijn gele legging – restant van het fotomoment - te verbergen, doet Tom zijn leeuwenpak aan. ‘Dit soort avonden maakt het huis zo hecht en gezellig’, zegt Sjors. ‘Ik heb op veel plekken gewoond, maar hier voel ik me echt thuis.’

Links van de spiegel: William. In de spiegel, van boven naar beneden vlnr: Linde, Sjors, Joni, Roy, Tom en Bas.

Foto Het thema van de foto is snel gekozen. ‘Laten we onze huisfeestpakken aandoen’, roept Joni enthousiast. Op zoek naar kostuums en pruiken rennen de studenten door het huis. Linde heeft haar voor het feest geleende pak niet meer. ‘Die moest ik schoonhouden, maar omdat er bier op de trap lag, gleed ik constant uit. Het pak bleek de dag erna toch zwarter dan ik dacht.’ Leeuwen, pinguïns en andere vreemde vogels proppen zichzelf in de kleine badkamer om een selfie te maken. Met een bijzettafel als verhoging weet iedereen een plekje voor de spiegel te bemachtigen. Ondanks het geduw levert dit een beestachtig goede foto op. Cijfer: 8,5

Aan Tafel likkenSmaak Het recept is misschien weinig origineel, aan de smaak doet dat niks af. De pasta heeft de grens al dente net gepasseerd, maar is nog niet papperig. De Phineas en Ferb-pasta geeft een extra niveau aan dit toch al drie etages hoge recept. De saus bevat veel groenten en de last minute vega-variant levert de koks pluspunten op. ‘Het recept was sowieso een improvisatie’, aldus Joni. ‘Je moet mannen ook geen boodschappen laten doen.’ De supermarkttiramisu is niet zo authentiek, maar desalniettemin een lekkere toevoeging. Al met al is het een studentikoze maaltijd, maar door de verse ingrediënten en de fabuleuze versiering heeft het diner een chique randje. Cijfer: 7

Aan Tafel pastaBoodschappenlijstje Voor de pasta: - 2 kilo gehakt - zes paprika’s - twee courgettes - acht uien - 800 gram champignons - een pot pastasaus - een Friese worst - 350 gram Phineas en Ferb-pasta - 1 kilo penne. Salade: - een krop botersla - twee bollen mozzarella - een pot zongedroogde tomaten. Toetje: - een pak tiramisu.

Aan Tafel hapRecept Het gerecht staat of valt met de beschikking over drie keukens, bij voorkeur op verschillende verdiepingen. Het vlees en de champignons garen op de eerste verdieping en op de tweede verdieping kookt de Phineas en Ferb-pasta. Het letterlijke hoogstandje zijn de groenten: flikker ui, courgette en paprika in een willekeurige pan. De grootste kunst is om alle ingrediënten in dezelfde ruimte te krijgen zodat het paprika- en gemberpoeder kan worden toegevoegd. De salade kent geen ingewikkelde procedure: alle ingrediënten gaan in een schaal. Het toetje is tevens eenvoudig. Je gaat naar de Albert Heijn en koopt tiramisu.

Bekijk hier de overige artikelen uit de maart-ANS.

 

Aan Tafel: Dameswedstrijdploeg Phocas

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: de dameswedstrijdploeg van roeivereniging Phocas.

Tekst: Ronald Peeters en Bas Verkooijen Foto's: Felix Wagner

Het botenhuis van roeivereniging N.S.R.V. Phocas dobbert rustig op het Maas-Waalkanaal. De dameswedstrijdploeg, inclusief stuurman Harm-Jan (18), eerstejaars Science, is opvallend actief na een trainingsavond. ‘Op woensdag hebben we techniektraining’, zegt Jeske (21), die zich behalve met de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding op de HAN, bezighoudt met het coachen van het team. ‘Dat is niet zo zwaar, gisteravond was het een stuk rustiger hier.’ Het team heeft blijkbaar honger, want de meeste borden zijn al rijkelijk volgeschept met bulgur. Anne (19), tweedejaars Pedagogische Wetenschappen, roept: ‘We hebben een gezonde en voedzame maaltijd voor jullie gemaakt, kijk maar eens wat er allemaal in zit.’ De meeste studenten hebben allang geen vaste bedtijd meer, maar deze roeiers worden goed in de gaten gehouden door hun trainers. ‘We hebben minimaal acht uur slaap nodig, dus liggen we doorgaans voor twaalf uur in bed’, vertelt Eline (19), eerstejaarsstudent Tandheelkunde. Een strakke controle ontbreekt, maar iedereen houdt zich aan de avondklok. ‘Als je roeien en studeren wilt combineren, heb je genoeg slaap nodig, anders is het ongezond’, zegt Maartje (21), tweedejaars Europees Recht. ‘We trainen zeven keer per week, waarvan twee keer op zaterdag. Als je een keer naar je ouders wilt, dan moet dat op zaterdagavond, maar zondagmiddag staat de volgende training weer op het programma’, aldus Amber (19), tweedejaars Geneeskunde. Sinds januari is alcohol verboden, omdat het team toen begon met de voorbereiding op de wedstrijden. De roeiers hebben daar geen problemen mee. ‘Deze afspraak hebben we samen gemaakt. Na een avondje doorzakken krijg je de volgende dag de boot nauwelijks vooruit’, vertelt Eline. ‘Mochten we komend seizoen een wedstrijd winnen, “blikken” noemen we dat hier, dan wordt het alcoholverbod voor één avond opgeheven.’ Tussen al de regels door gaat het ook nog over de echt belangrijke zaken in het leven. Lotte (19), tweedejaars Biologie, heeft binnenkort een afspraakje met een van de ‘lichte pikken’ die het ritme in de boot bepaalt. Volgens de dames wijst dat ook op een goed ritmegevoel op andere fronten. Toch is er door het drukke schema weinig tijd voor een wild liefdesleven. De speekseluitwisseling blijft dan ook beperkt tot het clubhuis.

Vlnr: Maartje, Eline, Lisa, Amber, Merel, Lotte, Anne, Jeske, Harm-Jan en Louise.

aan tafel bordFoto Kosten noch moeite worden gespaard om kek op de foto te verschijnen. Voor een eerste poging wordt stuurman Harm-Jan als een boot de lucht in getild. Het gewenste resultaat blijft uit en een echte roeiboot wordt uit de rekken gehaald. Onder toeziend oog van legerleider Harm-Jan wordt met militaire precisie, geheel synchroon, de boot op de schouders genomen. Voor wat hoort wat en dus moeten de fijnproevers van ANS een tegenprestatie leveren in vorm van een wedstrijd op de ergometer. De moeite en de gratis roeiles leveren helaas geen pluspunten op.

Smaak Bij een sportmaaltijd wordt al snel aan een goede pan pasta gedacht, maar niets is minder waar. ‘We eten vaak samen en we willen ook gevarieerd eten. Bulgur met verse groente is weer eens iets anders dan spaghetti’, vertelt Anne, die het gerecht heeft bereid. De plakkerige graankorrels is dan ook voorzien van de nodige voedzame producten, van spinazie tot tonijn. De smaak is prima. Blijkbaar past peper en zout ook niet in het eetpatroon, want de maaltijd mist de nodige pit. De bom aan vitamimes maakt deze maaltijd in ieder geval tot een met een fijne nasmaak. Als verrassing worden na het eten nog drie pakken vla tevoorschijn getoverd.

aan tafel toetjeBoodschappenlijstje - 500 gram bulgur - 2 blikjes tonijn in olie - 1 of 2 pakjes feta - 50 gram olijven - 100 gram snijbonen - 100 gram bospeen - 200 gram bleekselderij - 1 komkommer - 200 gram spinazie - 100 gram rucola - 1 bakje cherrytomaten - 1 appel - 3 paprika’s.

aan tafel panRecept Breng water aan de kook. Doe de bulgur in een mengkom en voeg het kokende water toe. Roer dit goed door elkaar en dek het af tot het water opgenomen is. Bak vervolgens de gesneden paprika, de bleekselderij, de gesneden bospeen, spinazie en de snijbonen. Als de bulgur goed is en de groenten gaar zijn, meng ze dan. Doe er dan ook tonijn, olijven, feta, rucola, gesneden komkommer, cherrytomaten en appel bij.

Bekijk hier de overige artikelen uit de februari-ANS.

 

Aan Tafel

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: folkband In Orbit

Tekst: Anders Hoendervanger Foto's Felix Wagner

In de keuken van het studentenhuis van Niek (20), vierdejaars student Natuurwetenschappen, klinkt jazz uit de radiospeakers. ‘Gisteren waren we de zender kwijt. Gelukkig konden we de jazz snel weer terugvinden: ik herkende de geile stem van de nieuwslezeres’, vertelt zanger Niek met een grijns. Zijn muziekkeuze is opvallend, aangezien de band In Orbit, waar ANS vanavond te gast is, folk speelt. Niek neemt de meeste zangpartijen voor zijn rekening, hoewel eigenlijk alle bandleden weleens meezingen. Totaal verzopen komt Merlijn (20), derdejaars Psychologie, binnen. Samen met Niek speelt hij gitaar in de band die zo’n twee jaar bestaat en in juni haar debuut-EP uitbracht. Merlijn mag in een geleende trainingsbroek bijkomen van een verschrikkelijke hagelstorm. De band is helaas niet compleet vanavond, de violiste ontbreekt. Jessie (22), vierdejaars student Moleculaire Wetenschappen, verblijft namelijk een half jaar in de Verenigde Staten. Tien minuten na de bui loopt percussionist Thijs (19), derdejaars Natuurkunde, droog de keuken binnen. Hij heeft een hippe groene blouse aan met gele vliegtuigjes en draagt een skinny jeans. ‘Jammer dat Thijs zelf niet zo skinny is’, grapt Niek. Op het menu staat vanavond de ‘Niekwrap’. ‘Het is makkelijk te maken en je hebt weinig afwas.’ Dat maakt het gerecht ideaal voor repetitieavonden, zo stelt de naamgever. Over de uitleg van het eten is duidelijk vooraf nagedacht, Merlijn begint namelijk al te lachen. De bandleden vergelijken deze simpele maaltijd met een moeilijk bachelorcurriculum. Wraps en roomkaas vormen de propedeuse en het besmeren van de wraps met roomkaas is essentieel om het BSA in de wacht te slepen. De vulling bestaat uit verplichte vakken en minoren, ook is buitenlandervaring op te doen door exotische ingrediënten toe te voegen. De Niekwrap is niet af zonder diploma: honing-mosterdsaus. ‘Kan iemand de sla nog even omscheppen?’, vraagt Niek terwijl hij geconcentreerd de schnitzels bakt. Merlijn vliegt op de goedgevulde groene salade af en schept er gretig op los. Na het eten volgt een merkwaardig ritueel van de band. ‘We spelen altijd steen-papier-schaar, degene die verliest moet de restjes opeten’, vertelt Merlijn. Niek is de gelukkige en zet zijn tanden in de overgebleven schnitzel.

Vlnr: Merlijn, Thijs, Jessie (ingelijst) en Niek.

Foto De verwachtingen voor de foto zijn hoog, aangezien bands voor promotie vaak moeten poseren. Niek heeft zijn akoestische gitaar al klaarstaan en Merlijn stormt naar boven om de mandoline te pakken. Wellicht ontstaat op dat moment het idee om de trap uit te kiezen als locatie voor de groepsfoto. Het is niet gek dat Thijs poseert met de foto van Jessie, hij maakt al de hele avond slijmerige opmerkingen over haar. Niek moet er op de achtergrond hard om lachen. De ‘verliefde’ uitingen van Thijs blijken slechts holle retoriek, aangezien Jessie eigenlijk Nieks vriendin is. Het verzorgen van een ‘complete’ bandfoto inclusief enkele instrumenten levert een mooi plaatje op. Cijfer: 7

Thijs[1]Smaak Voor het eten geeft Niek toe de inspiratie voor zijn ‘eigen’ wrap te hebben opgedaan in de bekende fastfoodketen met de grote gele M. Als de wraps zijn gevuld, worden ze zorgvuldig dichtgevouwen volgens de instructies van Thijs. De helemaal zelf gekochte honing-mosterdsaus wordt niet voor niets het diploma genoemd, het maakt namelijk het gerecht. Ondanks het hoge luie-sjaarsgehalte van het eten smaken de wraps prima. Bovendien voelt het goed om aan elke hap studiepunten over te houden, dat is nog eens wat anders dan blij worden van een Happy Meal. Cijfer: 7

Eindcijfer: 7

MerlijnBoodschappenlijstje Voor vier personen: 12 wraps, 2 kuipjes roomkaas, 6 kip- of vegaschnitzels, 1 krop ijsbergsla, 4 tomaten, 2 paprika’s, 1 komkommer, 50 gram feta, pijnboompitten, croutons, zongedroogde tomaten, honing-mosterdsaus.

NiekRecept Een ‘Niekwrap’ is simpel en snel te maken. Begin met het bakken van de kip- of vegaschnitzels in een koekenpan. Tegelijkertijd moet de ijsbergsla worden gewassen en gesneden. Snij de tomaten, komkommer en paprika in kleine stukjes en gooi ze met de sla in een kom. Voeg ook de croutons, pijnboompitten en zongedroogde tomaten toe. Even omscheppen en de salade is klaar. De wraps hoeven niet in de magnetron en kunnen direct worden besmeerd met roomkaas. Leg de schnitzel er in en schep de salade erop. Belangrijk is om niet te vergeten de kant-en-klare honing-mosterdsaus toe te voegen. Dichtvouwen en eten maar.

 

Aan Tafel: China Town op Hoogeveldt

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: China town op Hoogeveldt.

Tekst: Rianne Boven en Ronald Peeters Foto's Kiki Kolman

‘Normaal maken we alleen een spicy variant, maar speciaal voor jullie hebben we ook een minder pittige versie’, zegt Zilin Robert Song (25), promovendus Medical Sciences aan de Radboud Universiteit. Hij heeft de maaltijd tot in de puntjes voorbereid. Netjes gerangschikt liggen de ingrediënten klaar voor gebruik in de keuken van Hoogeveldt gang 80. Vanavond schuift ANS aan bij een groep Chinezen en staat een traditionele Hot pot op het menu. Yuan Feng (26), masterstudent Filosofie, woont bij Robert in het complex. ‘Het was even wennen in Nijmegen, het is hier zo stil op straat. Dat is niks voor mij, ik heb liever de drukte van Peking.’ Jiajie Tu (23), masterstudent Financial Economics, Yiwei Chen (21), masterstudent Medical Science, en Tao Tan (27), radioloog aan het Radboudumc, vormen samen met Robert en Yuan een vriendengroep in Nijmegen. De Chinezen worden wel eens met Nederlandse vooroordelen geconfronteerd: ‘Nederlanders denken dat het in China normaal is om hond te eten, maar dat is alleen zo in bepaalde streken. Zelf heb ik het pas één keer gegeten.’ Yiwei heeft de viervoeter nog nooit op haar bord gehad. Voor een stukje China op haar bord gaat ze in Nederland naar de Refter. ‘De bamischijf daar heeft nog de meest authentieke Chinese smaak van alle Aziatische gerechten in dit land.’ Robert vertelt dat Nederland aan de andere kant van de wereld, naast het concept voor The Voice of China, vooral bekend staat om het soepele drugsbeleid. ‘Veel Nederlanders hebben al ervaring met marihuana en konden mij een beetje op weg helpen.’ De aanwezige Chinezen hebben dan ook allemaal wel eens het Hollandse middel gebruikt om in hogere sferen te komen. Ondertussen wordt er een speciaal voor de gelegenheid gekochte, plastic bestekset tevoorschijn getoverd. Voor de meerderheid van de groep maakt het niet uit met wat voor soort gereedschap ze hun eten naar binnen schuiven. Voor Yiwei is dit wel van belang: ‘Van mijn vader mag ik niet met mes en vork eten, stokjes zijn verplicht bij mij thuis.’ Vlnr: Jiajie Tu, Yuan Feng, Zilin Robert Song en Tao Tan. Yiwei Chen is op de kleine foto te bewonderen.

Foto Ondanks dat Aziatische toeristen graag veel foto’s maken, is het poseren niet voor de studenten weggelegd. Nog voordat de foto wordt genomen, verdwijnt Yiwei zonder afscheid te nemen. De overgebleven Chinezen hebben de Hollandse wijsheid ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, volledig onder de knie. Met een krampachtige toast wordt nog geprobeerd de foto origineel te maken, maar de feestvreugde is ver te zoeken. De poging eindigt in een teleurstelling en de opluchting is groot als de foto is genomen. Cijfer: 5

china site3Smaak Hot pot wordt normaal gesproken geserveerd in een grote pan midden op tafel. Deze studentenvariant doet echter niet onder voor het meer dan duizend jaar oude recept. De pannen blijven op het fornuis staan terwijl de etenswaren uit de bouillon worden gevist. Zowel de pittige als de milde stoof vallen erg in de smaak. De verzameling van ingrediënten loopt uiteen van zeevruchten tot biefstuk waardoor er genoeg keuze is. De bereidingstijd heeft niet de lengte van de Chinese Muur en de borden zijn dus zo vol. De unieke smaaksensatie, van pittige vis tot de malse enoki paddenstoel, maakt deze maaltijd tot een van de betere gerechten en bovendien origineler dan de Chinees om de hoek. Klein puntje van kritiek: de geur van de scherpe pot is na drie dagen nog niet uit je kleren verdwenen. Cijfer: 9

Eindcijfer: 7

china siteBoodschappenlijstje - Hot pot-kruidenpakket van Xiaofeiyang (verkrijgbaar bij de Aziatische toko) - 500 gram biefstuk - 1 krop ijsbergsla - 250 gram Enoki paddenstoelen - 1 knolraap - 500 gram aardappelschijfjes - 200 gram witte vis - 200 gram zeevruchten

china site2Recept Het maken van een goede hot pot kost eigenlijk weinig tijd en moeite. Breng ongeveer 1 liter water aan de kook en voeg het Hot pot-kruidenpakket toe aan het water. Was de knolraap, sla en paddestoelen. Snijd vervolgens zowel groenten als vis en vlees in stukjes en voeg deze in een zeef toe aan de kokende mix. Laat het eten 5 à 10 minuten koken en de aroma’s absorberen. Schep ze vervolgens uit de pan en tast toe.

Bekijk hier de overige artikelen uit de december-ANS.

 

Aan Tafel: Galgenveldgang 162

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: Galgenveldgang 162

Tekst: Loren Brouwers en Danja Theune Foto's: Kiki Kolman

‘Wij zijn als tiramisu: allerlei ingrediënten van luchtig tot zoet en bij elkaar smaakt het goed.’ Met deze uitspraak typeren de gangbewoners zichzelf. ‘En zonder drank is het vies’, vult Tuur (19), tweedejaars Moleculaire Wetenschappen, aan. Net als Jolie (19), tweedejaars Psychologie en Rick (19), tweedejaars Wiskunde, is Tuur een nieuwkomer op de gang. In de ruime keuken kijkt het drietal toe hoe vierdejaars student Communicatiewetenschap Karlijn (21) de kip in de bouillon laat garen. Ondertussen oogst Tuur bewondering met het vouwen van een servetje in de vorm van het Sydney Opera House. Hij vertelt dat de ganggenoten wekelijks samen eten. Deze keer staat er een uitgebreid Italiaans driegangendiner op het menu. De eerste fles wijn is al leeg voordat het hoofdgerecht, risotto, wordt geserveerd. ‘Drank, daar kan jij niet zo goed tegen hè?’, grinnikt vierdejaars student Geneeskunde Agnieke (21) tegen Suzanne (20), derdejaars Moleculaire Wetenschappen. Karlijn valt haar bij: ‘De eerste avond dat we samen aten is er een fles wodka doorheen gegaan. Suzanne moest naar bed worden gedragen.’ De drank blijkt niet alleen voor Suzanne nadelig uit te pakken. Er komen steeds meer verhalen los over een oud-ganggenoot die op dezelfde beruchte avond bij iedereen ongemerkt wodka bijschonk. Karlijn: ‘Hij liep de hele tijd achter me aan. Door die wodka dacht ik “ach, waarom ook niet?”. De volgende ochtend kon ik me vaag herinneren wat hij had gezegd voor we in bed belandden: “Als ik dit had geweten, dan had ik niet zoveel gedronken. Zullen we maar gewoon gaan slapen dan?”’ Naast feesten blijkt deze groep goed in opruimen. Er ligt geen rotzooi op de vloer en het enige dat in de houten kast staat is een kerstknuffelbeer. ‘Die beer hebben we gevonden tijdens onze grote opruiming. Pas na een paar keer wassen rook hij een beetje acceptabel’, vertelt huisoudste Sebastian (23), student Medische Biologie. Zelfs opruimen wordt plezierig met de juiste lijfspreuk: ‘If you drink enough vodka, it tastes like love’.

Foto Aan originele ideeën voor de foto ontbreekt het deze studenten niet. ‘We gooien de kapotte droger van het balkon’, wordt er geroepen. Tuur: ‘We duwen een komkommer tussen iemands billen. Dat heb ik vanmiddag nog gedaan voor de introfoto’s van mijn studievereniging.’ Helaas zijn hier geen vrijwilligers voor te vinden, dus gaan ze voor Agniekes idee om het kippentafelkleed mee op de foto te nemen. De huisgenoten doen hun best om een zo vreemd mogelijk plaatje neer te zetten. ‘We gaan alleen voor de tien’, zegt Agnieke. ‘Zal ik dit kippetje eens lekker slachten?’ grinnikt Karlijn terwijl ze een koksmes tegen een kip op het tafelkleed houdt. Met een ei in Ricks mond en een muis op het hoofd van Tuur, lijkt het plaatje even compleet. Totdat de muis langzaam van Tuurs hoofd glijdt en Rick van schrik zijn ei laat vallen. Het resultaat is een mooi plaatje. Cijfer: 8,5

Smaak De ganggenoten hebben uitgepakt met dit volledig zelfgemaakte Italiaanse driegangendiner. Het stokbrood voor de bruschetta is lichtbruin geroosterd en het tomatenmengsel met kruiden is vol van smaak. Ook de presentatie mag er wezen, dankzij het verse basilicumblaadje op de bruschetta. Een goede poging is de kiprisotto met groenten, maar de uitwerking kan beter: de risottokorrels zijn iets te hard en de kip smaakt naar flauwe soepkip. Dit wordt gelukkig goedgemaakt met het dessert: huisgemaakte tiramisu met rodevruchtenjam, een verrassende combinatie. De stukken tiramisu zijn bedekt met een dikke laag cacao en naast de drank zijn ook de romige mascarpone en de zachte lange vingers goed te proeven. De porties van alle gerechten zijn helaas aan de kleine kant. Cijfer: 8,5

Eindcijfer: 8,5

BruschettaAan Tafel etenBoodschappenlijstje Boodschappenlijstje - 2 tomaten - 1 teentje knoflook - 1 eetlepel olijfolie - 1 ciabatta - 4 blaadjes basilicum

Recept Snijd het vel van de tomaten in, dompel ze enkele seconden in kokend water en spoel ze af onder koud water. Ontvel ze, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel vervolgens de knoflook en pers deze uit boven de blokjes. Giet de olijfolie erbij. Snijd de ciabatta in sneetjes en rooster ze in een broodrooster. Besmeer ze met het tomatenmengsel en garneer met een basilicumblaadje.

RisottoAan Tafel eten2 Boodschappenlijstje - 75 g boter - 300 g kipfilet, in blokjes - 1 ui, fijngesnipperd - 1 kleine winterpeen, geschrapt en in kleine blokjes - 1 stengel bleekselderij, geschild en in kleine blokjes - 75 ml droge witte wijn - 300 gram risottorijst - 800 ml kippenbouillon (van tablet) - 40 g Parmezaanse kaas, geraspt

Recept Bak de kipfilet bruin in de boter, schep de kip uit de pan en fruit de ui, winterpeen en bleekselderij vijf minuten. Voeg de rijst toe en roer totdat de korrels glanzen. Schenk de wijn erbij en roer tot de wijn is verdampt. Voeg vervolgens een soeplepel warme bouillon toe en roer totdat de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal dit tot de bouillon op is. Proef of de rijst gaar is. Voeg de blokjes kip toe en neem de pan van het vuur. Roer de boter en de helft van de kaas door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel vijf minuten staan voordat je het opschept. Bestrooi het geheel met Parmezaanse kaas en serveer.

TiramisuAan Tafel eten3 - 1 pak lange vingers (175 g) - 250 ml sterke koffie - 50 ml Marsala (zoete Siciliaanse wijn) - 4 eieren, gesplitst - 75 g fijne kristalsuiker - 2 bakjes mascarpone (verse roomkaas, 250 g) - 1 bekertje slagroom (125 ml) - 1 eetlepel cacaopoeder

Recept Bedek de bodem van een schaal met de helft van de lange vingers. Meng de koffie met de Marsala en schenk de helft van het mengsel in de schaal. Doe de eierdooiers met 50 gram suiker in een kom en klop dit met een mixer glad. Roer de mascarpone in een ruime kom los. Klop de slagroom en de rest van de suiker met een mixer stijf. Meng slagroom, eiercrème en mascarpone. Schenk de helft van dit mengsel over de lange vingers. Doop de overige lange vingers kort in de resterende koffie en leg ze in de schaal. Schenk de andere helft van het mengsel erbij. Bestrooi de tiramisu met de cacao en laat het minimaal twee uur opstijven in de koelkast.

Bekijk hier de overige artikelen uit de november-ANS.