Aan Tafel: Herendispuut W.I.N.G.
Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: herendispuut W.I.N.G.
Tekst en foto's: Anders Hoendervanger
Dit artikel verscheen eerder in de juni-ANS.
Voordat de heren van Carolusdispuut W.I.N.G. gaan zuipen op de sociëteit, moet er een bodempje worden gelegd. Daan (18), eerstejaars Rechten, haalt een meter bier uit de borrelruimte van het dispuutshuis De Staete en brengt deze naar de keuken. Het gerstenat vindt gretig aftrek onder de chefkoks, uiteraard allen sjaars. De dispuutsmannen lijken echter laffe borrelaars. ‘We moeten wel beter doordrinken, anders bederft het bier in het fust’, zegt Daan. Wiebe (19), ook eerstejaars Rechten, relativeert: ‘Het fust levert toch meer statiegeld op dan het bier heeft gekost.’ Wanneer Daan even niet oplet, gooit Wiebe een bouillonblokje in zijn biertje. ‘Adtje bouillon’ roept Wiebe, de mannen schreeuwen ‘vo’ en Daan drinkt. Ondertussen lijkt kat Roland (2) zich prima te vermaken met restjes eten. Niels (23), vierdejaars student Bedrijfseconomie, komt ook even een kijkje nemen: ‘Ons buurmeisje is verhuisd omdat Roland de meeste muizen naar haar huis wegjoeg.’ In de borrelruimte heeft de rest zich verzameld aan een statafel. Alle jaargangen vermaken zich hier onder het genot van bier en ‘happen’ die de koks af en toe komen brengen. Jasper (21), eerstejaars Economie & Bedrijfseconomie, is al langer lid van het dispuut. ‘Ik heb gisteren maar een paar uur geslapen’, zegt hij gapend. ‘Ben je lekker aan het roesjeren?’, vraagt derdejaars student Marketing William (22). ‘Roesjeren is doorgaan met opeenvolgende katers’, legt William uit. Het dispuut kent nog meer vreemde woorden en gewoontes. Wie een meisje meeneemt naar zijn kamer moet als ‘tol’ een fles port afdragen, die drank vormt de basis voor een terugkerende zuipavond. Als Wiebe met het hoofdgerecht binnenkomt, gooit William het direct de lucht in. ‘Blijft het gerecht plakken aan het plafond, dan is het goed’, zegt hij. De risotto blijft kleven en voegt zich bij al het andere ooit geslaagde, maar nu vergane voedsel.
Vlnr: Maarten, Lars, Niels, Bradley, Jan, Yannick, Rutger, Milan, Daan, William, Jasper, Wiebe
Foto De heren van W.I.N.G. hebben hun beste kleren uit de kast getrokken voor de groepsfoto. Jasje-dasje poseren de dispuutsballen voor hun huis. Hiermee zullen ze de originaliteitsprijs niet winnen, aangezien het driedelig pak vast onderdeel van de garderobe van menig corpslid is. Wel scoren de bewoners punten met interessante voorwerpen, meegenomen uit hun kamers. Zo heeft Daan de beruchte koevoet vast, weet Wiebe te imponeren met een hakbijl en staat Niels met een doodshoofdsceptor op de foto. Zelfs levende slangen mogen niet ontbreken. Huiskat Roland ontbreekt, waarschijnlijk is hij muizen jagen. Cijfer: 7
Smaak
Het was deze dispuutsavond de beurt aan de aspirant-leden om te koken. Allereerst worden simpele maar smakelijke bruschetta’s geserveerd. Dit zorgt ervoor dat het hoge zuiptempo bij te benen is. Daarna komen bladerdeeghapjes met chorizo en spek uit de oven. Het hoofdgerecht bestaat uit risotto met paprika, chorizo en kip. ‘Geen wijn in de risotto?’, merkt Jasper op. Het ontbreken van wijn is inderdaad een minpunt. Ook bereiden de chefkoks een vegetarische versie, die gek genoeg alleen bestaat uit risotto. ‘Incapabele sjaarzen’, verzucht Niels. De risotto vult wel goed en vormt met de ‘happen’ een goede basis voor een avondje bier tanken.
Cijfer: 6
Boodschappenlijstje (4 personen) Voorgerechten: - Een stokbrood - Vier tomaten - twee uien - basilicum - een pakje bladerdeeg - 75 gram chorizo - 75 gram spek - een brie - honing - enkele walnoten Hoofdgerecht: - 300 gram risottorijst - 750 ml (groente)bouillon - twee paprika’s - 100 gram chorizo - 300 gram kip.
Recept
Voorgerechten
Bruschetta’s: Rooster sneetjes stokbrood in een oven. Snijd de tomaat, ui en basilicum en voeg deze aan het brood toe als topping.
Bladerdeeghapjes: Rol bladerdeeg uit, leg gesneden chorizo en spek in het midden. Vouw het deeg dicht. Daarna ongeveer 10 minuten in de oven opwarmen tot het bladerdeeg goudbruin is geworden.
Tosti’s: Stop casinobrood met brie, honing en walnoten in een tosti-ijzer.
Hoofdgerecht
Breng bouillon aan de kook. Pak een koekenpan, bak de chorizo tot deze krokant is en gooi de gesneden paprika erbij. Voeg hierna de risotto toe en daarna de hete bouillon. Bereid ondertussen in een andere pan de stukjes kip. Dien op met kruiden naar eigen smaak.
Bekijk hier de overige artikelen uit de juni-ANS.
Vlnr: Dennis, Jasmine, Harm, Stella en Willem.
Smaak
Een puntpaprika als kommetje geeft een originele draai aan het grootste cliché der voorgerechten: de garnalencocktail. Het gerechtje is lekker en zoet, maar wel wat zwaar op de maag. Een voordeel is dat deze cocktail ‘uit het vuistje’ kan worden gegeten. Dat scheelt weer afwas.
‘Eigenlijk was het hoofdgerecht eendenborstfilet’, zegt Dennis, ‘maar daarvoor heb je te veel pannen nodig, dus werden het gehaktballen.’ Alhoewel stevig en goed van vorm, kunnen de balletjes wel wat zout gebruiken. De groene asperges smaken best, maar de krieltjes zijn nog wat te hard. De porties van deze tweede gang zijn minimaal. Het kan volgens Willem het best worden bestempeld als ‘Tweede Wereldoorloggerecht’. Gelukkig zijn er geen bloembollen als toetje, al was dat wel origineler geweest.
Cijfer: 5,5
Voorgerecht:
- twee zoete puntpaprika’s
- 200 gram garnalen (soort maakt niet uit)
- een fles whiskey-cocktailsaus
- een fles knoflooksaus.
Hoofdgerecht:
- 500 gram gehakt
- 600 gram gekruide krieltjes
- 600 gram groene asperges
- gehaktkruiden
- knoflookpoeder.
Toetje:
- Viennetta-ijs.
Links van de spiegel: William. In de spiegel, van boven naar beneden vlnr: Linde, Sjors, Joni, Roy, Tom en Bas.
Smaak
Het recept is misschien weinig origineel, aan de smaak doet dat niks af. De pasta heeft de grens al dente net gepasseerd, maar is nog niet papperig. De Phineas en Ferb-pasta geeft een extra niveau aan dit toch al drie etages hoge recept. De saus bevat veel groenten en de last minute vega-variant levert de koks pluspunten op. ‘Het recept was sowieso een improvisatie’, aldus Joni. ‘Je moet mannen ook geen boodschappen laten doen.’
De supermarkttiramisu is niet zo authentiek, maar desalniettemin een lekkere toevoeging. Al met al is het een studentikoze maaltijd, maar door de verse ingrediënten en de fabuleuze versiering heeft het diner een chique randje.
Cijfer: 7
Boodschappenlijstje
Voor de pasta:
- 2 kilo gehakt
- zes paprika’s
- twee courgettes
- acht uien
- 800 gram champignons
- een pot pastasaus
- een Friese worst
- 350 gram Phineas en Ferb-pasta
- 1 kilo penne.
Salade:
- een krop botersla
- twee bollen mozzarella
- een pot zongedroogde tomaten.
Toetje:
- een pak tiramisu.
Recept
Het gerecht staat of valt met de beschikking over drie keukens, bij voorkeur op verschillende verdiepingen. Het vlees en de champignons garen op de eerste verdieping en op de tweede verdieping kookt de Phineas en Ferb-pasta. Het letterlijke hoogstandje zijn de groenten: flikker ui, courgette en paprika in een willekeurige pan. De grootste kunst is om alle ingrediënten in dezelfde ruimte te krijgen zodat het paprika- en gemberpoeder kan worden toegevoegd.
De salade kent geen ingewikkelde procedure: alle ingrediënten gaan in een schaal. Het toetje is tevens eenvoudig. Je gaat naar de Albert Heijn en koopt tiramisu.
Vlnr: Maartje, Eline, Lisa, Amber, Merel, Lotte, Anne, Jeske, Harm-Jan en Louise.
Foto
Kosten noch moeite worden gespaard om kek op de foto te verschijnen. Voor een eerste poging wordt stuurman Harm-Jan als een boot de lucht in getild. Het gewenste resultaat blijft uit en een echte roeiboot wordt uit de rekken gehaald. Onder toeziend oog van legerleider Harm-Jan wordt met militaire precisie, geheel synchroon, de boot op de schouders genomen. Voor wat hoort wat en dus moeten de fijnproevers van ANS een tegenprestatie leveren in vorm van een wedstrijd op de ergometer. De moeite en de gratis roeiles leveren helaas geen pluspunten op.
Boodschappenlijstje
- 500 gram bulgur
- 2 blikjes tonijn in olie
- 1 of 2 pakjes feta
- 50 gram olijven
- 100 gram snijbonen
- 100 gram bospeen
- 200 gram bleekselderij
- 1 komkommer
- 200 gram spinazie
- 100 gram rucola
- 1 bakje cherrytomaten
- 1 appel
- 3 paprika’s.
Recept
Breng water aan de kook. Doe de bulgur in een mengkom en voeg het kokende water toe. Roer dit goed door elkaar en dek het af tot het water opgenomen is. Bak vervolgens de gesneden paprika, de bleekselderij, de gesneden bospeen, spinazie en de snijbonen. Als de bulgur goed is en de groenten gaar zijn, meng ze dan. Doe er dan ook tonijn, olijven, feta, rucola, gesneden komkommer, cherrytomaten en appel bij.
Vlnr: Merlijn, Thijs, Jessie (ingelijst) en Niek.
Smaak
Voor het eten geeft Niek toe de inspiratie voor zijn ‘eigen’ wrap te hebben opgedaan in de bekende fastfoodketen met de grote gele M. Als de wraps zijn gevuld, worden ze zorgvuldig dichtgevouwen volgens de instructies van Thijs. De helemaal zelf gekochte honing-mosterdsaus wordt niet voor niets het diploma genoemd, het maakt namelijk het gerecht. Ondanks het hoge luie-sjaarsgehalte van het eten smaken de wraps prima. Bovendien voelt het goed om aan elke hap studiepunten over te houden, dat is nog eens wat anders dan blij worden van een Happy Meal.
Cijfer: 7
Boodschappenlijstje
Voor vier personen: 12 wraps, 2 kuipjes roomkaas, 6 kip- of vegaschnitzels, 1 krop ijsbergsla, 4 tomaten, 2 paprika’s, 1 komkommer, 50 gram feta, pijnboompitten, croutons, zongedroogde tomaten, honing-mosterdsaus.
Recept
Een ‘Niekwrap’ is simpel en snel te maken. Begin met het bakken van de kip- of vegaschnitzels in een koekenpan. Tegelijkertijd moet de ijsbergsla worden gewassen en gesneden. Snij de tomaten, komkommer en paprika in kleine stukjes en gooi ze met de sla in een kom. Voeg ook de croutons, pijnboompitten en zongedroogde tomaten toe. Even omscheppen en de salade is klaar. De wraps hoeven niet in de magnetron en kunnen direct worden besmeerd met roomkaas. Leg de schnitzel er in en schep de salade erop. Belangrijk is om niet te vergeten de kant-en-klare honing-mosterdsaus toe te voegen. Dichtvouwen en eten maar.
Vlnr: Jiajie Tu, Yuan Feng, Zilin Robert Song en Tao Tan. Yiwei Chen is op de kleine foto te bewonderen.
Smaak
Hot pot wordt normaal gesproken geserveerd in een grote pan midden op tafel. Deze studentenvariant doet echter niet onder voor het meer dan duizend jaar oude recept. De pannen blijven op het fornuis staan terwijl de etenswaren uit de bouillon worden gevist. Zowel de pittige als de milde stoof vallen erg in de smaak. De verzameling van ingrediënten loopt uiteen van zeevruchten tot biefstuk waardoor er genoeg keuze is. De bereidingstijd heeft niet de lengte van de Chinese Muur en de borden zijn dus zo vol. De unieke smaaksensatie, van pittige vis tot de malse enoki paddenstoel, maakt deze maaltijd tot een van de betere gerechten en bovendien origineler dan de Chinees om de hoek. Klein puntje van kritiek: de geur van de scherpe pot is na drie dagen nog niet uit je kleren verdwenen.
Cijfer: 9
Boodschappenlijstje
- Hot pot-kruidenpakket van Xiaofeiyang (verkrijgbaar bij de Aziatische toko)
- 500 gram biefstuk
- 1 krop ijsbergsla
- 250 gram Enoki paddenstoelen
- 1 knolraap
- 500 gram aardappelschijfjes
- 200 gram witte vis
- 200 gram zeevruchten
Recept
Het maken van een goede hot pot kost eigenlijk weinig tijd en moeite. Breng ongeveer 1 liter water aan de kook en voeg het Hot pot-kruidenpakket toe aan het water. Was de knolraap, sla en paddestoelen. Snijd vervolgens zowel groenten als vis en vlees in stukjes en voeg deze in een zeef toe aan de kokende mix. Laat het eten 5 à 10 minuten koken en de aroma’s absorberen. Schep ze vervolgens uit de pan en tast toe.
Boodschappenlijstje
Boodschappenlijstje
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ciabatta
- 4 blaadjes basilicum
Boodschappenlijstje
- 75 g boter
- 300 g kipfilet, in blokjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 kleine winterpeen, geschrapt en in kleine blokjes
- 1 stengel bleekselderij, geschild en in kleine blokjes
- 75 ml droge witte wijn
- 300 gram risottorijst
- 800 ml kippenbouillon (van tablet)
- 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 pak lange vingers (175 g)
- 250 ml sterke koffie
- 50 ml Marsala (zoete Siciliaanse wijn)
- 4 eieren, gesplitst
- 75 g fijne kristalsuiker
- 2 bakjes mascarpone (verse roomkaas, 250 g)
- 1 bekertje slagroom (125 ml)
- 1 eetlepel cacaopoeder