Aan Tafel: China Town op Hoogeveldt

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: China town op Hoogeveldt.

Tekst: Rianne Boven en Ronald Peeters Foto's Kiki Kolman

‘Normaal maken we alleen een spicy variant, maar speciaal voor jullie hebben we ook een minder pittige versie’, zegt Zilin Robert Song (25), promovendus Medical Sciences aan de Radboud Universiteit. Hij heeft de maaltijd tot in de puntjes voorbereid. Netjes gerangschikt liggen de ingrediënten klaar voor gebruik in de keuken van Hoogeveldt gang 80. Vanavond schuift ANS aan bij een groep Chinezen en staat een traditionele Hot pot op het menu. Yuan Feng (26), masterstudent Filosofie, woont bij Robert in het complex. ‘Het was even wennen in Nijmegen, het is hier zo stil op straat. Dat is niks voor mij, ik heb liever de drukte van Peking.’ Jiajie Tu (23), masterstudent Financial Economics, Yiwei Chen (21), masterstudent Medical Science, en Tao Tan (27), radioloog aan het Radboudumc, vormen samen met Robert en Yuan een vriendengroep in Nijmegen. De Chinezen worden wel eens met Nederlandse vooroordelen geconfronteerd: ‘Nederlanders denken dat het in China normaal is om hond te eten, maar dat is alleen zo in bepaalde streken. Zelf heb ik het pas één keer gegeten.’ Yiwei heeft de viervoeter nog nooit op haar bord gehad. Voor een stukje China op haar bord gaat ze in Nederland naar de Refter. ‘De bamischijf daar heeft nog de meest authentieke Chinese smaak van alle Aziatische gerechten in dit land.’ Robert vertelt dat Nederland aan de andere kant van de wereld, naast het concept voor The Voice of China, vooral bekend staat om het soepele drugsbeleid. ‘Veel Nederlanders hebben al ervaring met marihuana en konden mij een beetje op weg helpen.’ De aanwezige Chinezen hebben dan ook allemaal wel eens het Hollandse middel gebruikt om in hogere sferen te komen. Ondertussen wordt er een speciaal voor de gelegenheid gekochte, plastic bestekset tevoorschijn getoverd. Voor de meerderheid van de groep maakt het niet uit met wat voor soort gereedschap ze hun eten naar binnen schuiven. Voor Yiwei is dit wel van belang: ‘Van mijn vader mag ik niet met mes en vork eten, stokjes zijn verplicht bij mij thuis.’ Vlnr: Jiajie Tu, Yuan Feng, Zilin Robert Song en Tao Tan. Yiwei Chen is op de kleine foto te bewonderen.

Foto Ondanks dat Aziatische toeristen graag veel foto’s maken, is het poseren niet voor de studenten weggelegd. Nog voordat de foto wordt genomen, verdwijnt Yiwei zonder afscheid te nemen. De overgebleven Chinezen hebben de Hollandse wijsheid ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, volledig onder de knie. Met een krampachtige toast wordt nog geprobeerd de foto origineel te maken, maar de feestvreugde is ver te zoeken. De poging eindigt in een teleurstelling en de opluchting is groot als de foto is genomen. Cijfer: 5

china site3Smaak Hot pot wordt normaal gesproken geserveerd in een grote pan midden op tafel. Deze studentenvariant doet echter niet onder voor het meer dan duizend jaar oude recept. De pannen blijven op het fornuis staan terwijl de etenswaren uit de bouillon worden gevist. Zowel de pittige als de milde stoof vallen erg in de smaak. De verzameling van ingrediënten loopt uiteen van zeevruchten tot biefstuk waardoor er genoeg keuze is. De bereidingstijd heeft niet de lengte van de Chinese Muur en de borden zijn dus zo vol. De unieke smaaksensatie, van pittige vis tot de malse enoki paddenstoel, maakt deze maaltijd tot een van de betere gerechten en bovendien origineler dan de Chinees om de hoek. Klein puntje van kritiek: de geur van de scherpe pot is na drie dagen nog niet uit je kleren verdwenen. Cijfer: 9

Eindcijfer: 7

china siteBoodschappenlijstje - Hot pot-kruidenpakket van Xiaofeiyang (verkrijgbaar bij de Aziatische toko) - 500 gram biefstuk - 1 krop ijsbergsla - 250 gram Enoki paddenstoelen - 1 knolraap - 500 gram aardappelschijfjes - 200 gram witte vis - 200 gram zeevruchten

china site2Recept Het maken van een goede hot pot kost eigenlijk weinig tijd en moeite. Breng ongeveer 1 liter water aan de kook en voeg het Hot pot-kruidenpakket toe aan het water. Was de knolraap, sla en paddestoelen. Snijd vervolgens zowel groenten als vis en vlees in stukjes en voeg deze in een zeef toe aan de kokende mix. Laat het eten 5 à 10 minuten koken en de aroma’s absorberen. Schep ze vervolgens uit de pan en tast toe.

Bekijk hier de overige artikelen uit de december-ANS.