Nevenactiviteiten belangrijker dan cijfers

Een geweldige cijferlijst is minder belangrijk voor werkgevers dan een bestuursjaar of een commissie. Dat blijkt uit een onderzoek van Magnet.me, een soort Linkedin dat bedrijven in contact brengt met afstudeerders.

Bij de zoektocht naar de geschikte kandidaat voor een bepaalde functie, weegt het type studie het zwaarst met 18,9 procent. Op de tweede plaats staan de nevenactiviteiten met 17,8 procent. Ook stage-ervaring wordt gewaardeerd door toekomstige werkgevers, volgens het onderzoek is het lopen van een stage voor 12 procent bepalend. Aan de cijferlijst wordt beduidend minder waarde gehecht, maar 8,2 procent. Tijd besteden aan commissie- of bestuurswerk is dus beter voor je baankansen dan dezelfde tijd steken in het halen van hoge cijfers. Dit geldt echter alleen voor de bachelor, in de master telt de cijferlijst zwaarder mee met 11,9 procent.

Werkgevers die bij het platform zijn aangesloten, vullen in wat de selectiecriteria zijn voor een toekomstige werknemer en kennen gewichten toe aan de CV-onderdelen die zij belangrijk vinden. Volgens Vincent Karremans, mede-oprichter van Magnet.me, zijn inmiddels ongeveer vijfhonderd bedrijven aangesloten bij de netwerksite. De ingevulde gegevens van deze bedrijven vormen de data van het onderzoek.