Huisbazen moeten voortaan buurt inlichten

Huiseigenaren in Nijmegen die een kamer willen verhuren, moeten dat voortaan direct aan de buren melden. Dat heeft de gemeente gisteren bepaald.

Op deze manier denkt de gemeente de overlast rondom het verhuren van een kamer aan te pakken. Verder gaat de gemeente voordat een 'kamervergunning' wordt afgegeven, scherper controleren op brandveiligheid, geluidsisolatie en afvalvoorzieningen in het pand. Ook worden klachten sneller en beter genoteerd bij de gemeente en wordt er sneller ingegrepen als er problemen optreden. Ten slotte wil de gemeente de website verbeteren, waarop buurtbewoners hun hart kunnen luchten over de problemen van hun wijk.

Het platform Kamerbreed heeft afgelopen jaar de overlast door het bewonen van kamers op de agenda van de gemeenteraad gezet. De belangenorganisatie, die zich inzet voor het toenemen van de verkamering van panden in Nijmegen, vindt dat de overlast door de gemeente wordt onderschat. Dat komt omdat de acties tegen de hinder van de bewoners van de verhuurde kamers maar een tijdelijk effect hebben. De bewoners van verhuurde kamers vertrekken vaak na een aantal jaar en de nieuwe bewoners trekken zich niks aan van de gemaakte afspraken.