Albumtip september

Het grote aanbod aan muziek doet menig Nijmeegs student van zijn stoel vallen in verwarring. Een keuze maken is niet makkelijk en behoeft enige assistentie. Daarom brengt ANS iedere maand de albumtip, op aangeven van cd- en lp-speciaalzaak de Waaghals. Welke albums overstijgen het niveau van onderzetter en verrijken de eenzame studie-uren?

The War on Drugs - Slave Ambient Voordat Kurt Vile, van wie dit jaar het uitstekende Smoke Ring For My Halo verscheen, zelf platen ging maken, zat hij in The War On Drugs dat in 2008 Wagonwheel Blues uitbracht. Vile is bij wijze van vriendendienst nog in een paar liedjes op Slave Ambient te horen, maar de plaat is toch vooral het werk van Adam Granduciel. Hij trekt The War On Drugs naar een hoger plan. Zijn nasale stem doet aan de jonge, verbeten Bob Dylan denken, terwijl de muziek dreint en zuigt zoals neo-psychedelische bands als Spiritualized in hun beste dagen. Granduciel blijft vaak in een toonhoogte en tempo hangen, wat in het Your Love Is Calling My Name, met een voortdenderende ritmesectie, iets hypnotiserends heeft. The War On Drugs maakt geen klassieke rocksongs, maar laat de gitaren lekker dreinen zonder dat de liedjes naar een climax voeren. Die dreinen zonder dat het monotoon wordt en Granduciel zingt met het hart op de tong.

(Recensie door Gijsbert Kamer de Volkskrant)

Jonathan Wilson - Gentle Spirit Gentle Spirit is niet alleen de naam van het solodebuut van songwriter, muzikant en producer Jonathan Wilson, maar is ook representatief voor het karakter van de artiest uit Noord-Carolina. Warme, soepele melodieën ingebed in lagen van snaarinstrumenten en wollige orgelmotieven begeleiden Wilsons eerlijke verhalen over verloren en gevonden menselijke waarden. Daarbij liggen in Wilsons muziek ook zijn Blue Ridge ervaringen en de atmosferische gitaren van Neil Young en Quicksilver Messenger Service verklonken. Sterker nog, Gentle Spirit ligt overduidelijk in de lijn van muziek uit de late jaren zestig, begin jaren zeventig. Het is dan ook niet verrassend dat Wilson het album grotendeels opnam in de befaamde Laurel Canyon in Los Angeles. Met Gentle Spirit omarmt Jonathan Wilson de muzikale cultuur uit vroegere dagen en levert een unieke mix van folk, country, rock & roll en pop. Het album is gemixed door Wilson met Thom Monahan, bekend door zijn werk met artiesten als Vashti Bunyan, Devendra Banhart en Vetiver.

Wooden Shjips - West Sinds het begin in 2006 is Wooden Shjips als een raket gegaan. Ze brachten singles uit bij de vleet en tal van albums die op het moment dat ze uitkwamen bijna altijd al weer achterliepen op de snelle ontwikkeling van de psychedelische spacerockers uit San Francisco. Eigenlijk is de nieuwe plaat West het eerste Wooden Shjips album dat barst van de ambitie en waar een echt releaseplan achter zit. Bovendien zitten ze nu heel logisch bij Thrill Jockey temidden van geestverwanten White Hills, Arbouretum en Trans Am. En voor het eerst heeft Wooden Shjips niet in hun eigen oefenruimte opgenomen, maar in een goede studio en dat hoor je er aan af. Phil Manley (Trans Am) produceerde het album en Sonic Boom (Spacemen 3) deed de mastering. De mythologie, romantiek en het idealisme van West-Amerika lopen als rode draad door de nummers. De stabiele ritmes denderen onverstoorbaar door, opgejaagd door dikke lagen distortion. Daar bovenop lopen slepende gitaarmelodielijnen. Een fijne mix van psychedelische muziek, een eclectisch Neil Young element, Velvet Underground, Can, Thirteenth Floor Elevators, The Family Dog en de landerigheid van Spacemen 3. De LP is gelimiteerd op transparant vinyl.