ANS luistert: Meat Loaf - Bat Out Of Hell (1977)

Iedere week belicht ANS-Online een plaat die op kantoor wordt grijsgedraaid. De ene keer een golden oldie, de andere keer überhippe kutmuziek.

Meat Loaf - Bat Out of Hell (1977)

Dat deze plaat een hysterisch meesterwerk is uit de rockgeschiedenis, hoef ik waarschijnlijk weinig mensen uit te leggen. Toch wil ik deze klassieker graag nog eens onder de aandacht brengen. Mocht je, terwijl je langs het ANS- kantoor loopt, iemand zien die ontzettend blij zit te rocken, is de kans groot dat je getuige bent van het luisteren naar de titelsong. Bat Out of Hell is mijn grote favoriet en ook al duurt dit nummer 11 minuten, kan het me nog niet vervelen. Van de energieke piano naar de rust als de zanger begint te zingen: heerlijk. Het hadden zo meerdere nummers kunnen zijn.

Het misschien wel meest bekende nummer Paradise By The Dashboard Light is ook op deze debuutplaat te vinden. Zelf heb ik dit ook briljante nummer inmiddels wel weer genoeg gehoord en zou toch aanraden eens naar de minder bekende nummers te gaan luisteren. Op dit album kan dat All Revved Up With No Place to Go zijn, een ander voorbeeld van de typische Meat Loaf-sound die ook van veel zelfbeheersing getuigt. Hoewel dit lied rustiger over komt gaat ook hier de rem er uiteindelijk af. Even genoeg gehad? De rustigere nummers Two Out of Three Ain't Bad, Heaven Can Wait en Crying Out Loud zijn goede oplossingen zonder zeikerig en langdradig te worden. Vooral de laatste twee bewijzen dat de zanger ook gewoon een hele goede stem heeft, die goed past bij de warme pianoklanken van deze liedjes. Het leukste van dit totale album is de onvoorspelbaarheid, je hoeft niet vreemd op te kijken als dat ene rustige nummer ineens heel energiek blijkt te worden.