Kaf en Koren #2: ‘Dit is nou echt fantastisch!'

Negen bands strijden in de negentiende editie van Kaf en Koren voor de titel ‘Beste studentenband van Nijmegen’. ANS brengt je alle ins and outs van het festival. Vandaag: Wat doet de jury?

Voor de wedstrijd van gisteravond waren wederom drie bands aan zet om de jury te overtuigen van hun verdiende plek in de finale. Lippu, Fuzz Edict en Sane zijn voorbereid op het uitbundige en krachtige spel, maar is de driekoppige jury dit ook? ‘Ik lees me zo min mogelijk in van tevoren om zo open mogelijk te staan voor verrassingen. En ja, deze verrassingen kunnen van kleine kenmerken van een band komen of door een complete verwondering in zijn geheel’, legt jurylid Peter Muselaers uit. Doelt hij misschien hiermee op de gestoorde act van de heren van Rectum Raiders van vorige week? ‘Ja, dat was te gek’, zegt Peter glimlachend. ‘Maar daar mag ik eigenlijk nog geen oordeel over geven. Laten we wel zeggen: er zat een grote potentie bij één band.’

De toevallig uitgekozen overeenkomende roodgeblokte blouse, rode trui en rode broek van de drie critici, verduidelijken de sympathieke sfeer onderling. Jurylid Otto van Toorn (foto rechts) won de finale van Kaf en Koren 2012 met The Hubschrauber. ‘Vorig jaar heb ik jouw hand mogen schudden op het podium van Doornroosje’, herinnert Otto aan Peter. ‘En nu zit je bij mij aan de jurytafel!’, maakt Peter de zin af waarna hij een sarcastische gil van een tienermeisje inzet. Strategische plekken in het publiek worden opgezocht en het jureren kan beginnen.

‘Ja, wij zijn wel professioneel’, zegt Lucy van Oostveen terwijl ze haar hoogst vertrouwelijke beoordeling snel opbergt. De op- en aanmerkingen worden in de pauze tussen de optredens door besproken onder het panel. 'Smaakvoorkeuren zijn er wel, maar er speelt meer mee dan alleen de muziek. Podiumperformance en samenspel tussen de bandleden zijn even zo grote aandachtspunten’, legt Peter uit nadat Lippu de jury die met hun Nederlandstalige pop de jury probeerden te overtuigen. Zou een optreden al bij de eerste toon herkend kunnen worden als een mogelijke Kaf en Koren winnaar? Otto: ‘Vorige week leek het hoogtepunt van de avond halverwege te liggen, waar wij dan ook hoge cijfers aan hadden toegekend. Maar toen kwam er nog een band achteraan, waar de cijfers nóg hoger werden. Misschien dat nu het hoogtepunt van de avond ook nog moet komen.’

Waarbij het ene jurylid halverwege de avond wordt afgeleid door een fris getapt biertje, hangt er om het andere jurylid een verliefd vriendinnetje en het derde lid probeert in de schreeuwende ruimte wat zinnings op te schrijven. Door de laatste band wordt de aandacht wel gegrepen en de voeten van de juryleden tikken met het ritme mee. ‘Dit is nou echt fantastisch. Fantastisch!’, reageert Otto uitbundig nadat Sane met hun progressieve muziek de avond afsloten. Zijn voorspelde hoogtepunt van de avond lijkt te zijn gekomen. Of dat hoogtepunt nog wordt overtroffen? Dat kun je zien op dinsdag 26 maart bij de derde en laatste voorronde.

Foto's: Felix Wagner