Ragweek: Belgische bandjes

Het is weer Ragweek en dus staat de campus van 9 tot en met 16 april in het teken van bier drinken, liedjes zingen en sporten voor het goede doel. ANS bezoekt de leukste acties en doet verslag. Vandaag: Belgische bandjes en bier.

Biertjes wegtikken voor het goede doel is een gebruikelijke activiteit tijdens de Ragweek, minder vaak kun je dit doen onder het genot van de livemuziek van twee goede bands. Cultuur op de Campus organiseerde samen met studentenvereniging Karpe Noktem gisteren het Ragfestival in de Villa van Schaeck. De Belgische alternatieve rock van Horses on Fire staat als eerste op het programma. Zanger Michélé De Feudis ziet na een paar nummers achterin de zaal een meisje dansen en vraagt opgewekt: ‘Zou je dat vooraan willen doen?’ De opmerking komt op het juiste moment, bij de volgende liedjes danst het publiek vrolijk mee bij het podium. De muziek van Horses on Fire leent zich prima om op te dansen. De vier bandleden spelen uiterst strak en het optreden is geen moment saai. Vlaamse woorden als ‘subiet’ zorgen tijdens de intermezzo’s met de zaal voor enkele gefronste wenkbrauwen, maar dragen wel bij aan een authentieke show. ‘Voor de mensen onder de 25 jaar, het volgende nummer is van The Beatles’, laat De Feudis weten. Helter Skelter breekt daarna de laatste remmen van het publiek los. Horses on Fire is een naam om te onthouden en past perfect in de traditie van goede Belgische rock.

De tweede band op het Ragfestival heet Mountain Bike en komt ook uit België. Volgens de organisatie moeten ze een ‘oorgasme’ veroorzaken, wat ietwat overdreven blijkt. Wel wordt het publiek erg vrolijk van de muziek van de vier mannen uit Brussel. Mountain Bike speelt gedegen garagerock: goed ragwerk, maar weinig origineel. Zanger Kinkle heeft zijn inspiratie duidelijk aan de andere kant van de Noordzee opgedaan, dit zorgt naast een herkenbaar stemgeluid er ook voor dat de band zelfverzekerd op het podium staat. De interactie met het publiek verloopt bij deze band in het Engels en is minimaal. Tussen de nummers door past alleen het enthousiaste applaus van het inmiddels door de alcohol jolige publiek. Mountain Bike laat iedereen in een goede gemoedstoestand achter. Na de bandjes is het tijd voor de Karpe Noktem dj om wat plaatjes te draaien. De villabewoners drinken nog een Belgisch biertje of maken een praatje met het Ragweekbestuur. De Kinderen van de Voedselbank en stichting Eardrop zijn weer wat geld rijker. Het is wel te hopen dat het gitaargeweld niet meer doofheid heeft veroorzaakt vanavond.

Wil jij ook een activiteit bijwonen en tegelijkertijd een goed zelfbeeld kweken? Klik hier voor het volledige Ragweek-programma.