Museum2daagse

Ontdek de schatkamers van de campus!

De Radboud Universiteit herbergt vele verborgen juwelen, in musea, aan muren en onder de grond. Maak op 17 en 18 maart kennis met deze unieke objecten en hun schatbewaarders, voor de deuren weer sluiten! Geef via cultuuropdecampus@gmail.com op welke schatkamer jij wilt openen: het Nijmeegs Volkenkundig Museum, de Universiteitsbibliotheek, de kunstwandeling, het Anatomisch Museum en/of het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie. Deelname is gratis.

woensdag 17 maart

Museum2daagse: Nijmeegs Volkenkundig Museum

In de kelder van Thomas van Aquinostraat 1 bevinden zich nog altijd de collecties van het Nijmeegs Volkenkundig Museum, dat in 2004 de deuren sloot. Eind 2010 verdwijnt het depot en vinden de artefacten een nieuw thuis in diverse volkenkundige musea in Nederland. Grijp een van de laatste kansen en laat je door conversator Fer Hoekstra leiden langs de collecties uit Indonesië, Nieuw Guinea, Afrika en Australië.

wo 17 mrt, 12.30-14.00u, verzamelen kelder Thomas van Aquinostraat 1

woensdag 17 maart

Museum2daagse: Universiteitsbibliotheek

Een middeleeuws getijdenboek vol bladgoud en miniaturen, de wereldberoemde Blaeu-atlas en platen uit de fameuze Encyclopédie van Diderot en d’Alembert: die liggen natuurlijk opgeborgen in eeuwenoude kloosters en universiteiten, ver hier vandaan? Niet dus. Pal onder je neus liggen vele bibliografische schatten goed bewaard op jouw bewondering te wachten. Stop je laptop in een locker en kom kijken! Conservator Robert Arpots laat je de mooiste boeken zien, geeft toelichting en beantwoordt vragen.

wo 17 mrt, 15.00-16.00u, verzamelen bij portiersloge (hoofdingang UB, Erasmuslaan 36)

donderdag 18 maart

Museum2daagse: Kunstwandeling op de campus

Eigenlijk is de Radboud Universiteit in zijn geheel een groot museum: in de openbare en semi-openbare ruimtes bevinden zich vele kunstwerken om van te genieten. RU-kunstcoördinator Daan Van Speybroeck neemt je in een wandeling mee langs een selectie. Afhankelijk van het weer en de bezetting van de gebouwen concentreert de wandeling zich rond de Refter, met een reeks werken van Titus Nolte, of rond de Aula met het Groepsportret van Jean Le Gac.

do 18 mrt, 12.30-13.30u, verzamelen voor de ingang van het Erasmusgebouw

donderdag 18 maart

Museum2daagse: Anatomisch Museum

In het Anatomisch Museum in het UMC St Radboud zie je mooie preparaten in conserverende vloeistof, die tonen hoe je lichaam is gebouwd en hoe het zich ontwikkelt. Je ziet onderdelen van het menselijk lichaam, opengewerkt met lancet en pincet, zodat de onderlinge samenhang van spieren, skelet, gewrichten, bloedvaten, zenuwen en organen zichtbaar wordt.

do 18 mrt, 14.00-15.00u, verzamelen voor de ingang van het Anatomisch Museum, Geert Grooteplein 21

donderdag 18 maart

Museum2daagse: Centrum voor Kunsthistorische Documentatie

Het CKD beheert de collecties van de opleiding Kunstgeschiedenis. Bekijk de hoogtepunten tijdens een tentoonstelling/presentatie. Bewonder oude prenten, foto’s en tekeningen en leer alles over hun herkomst en de werkwijze van hun makers.

do 18 mrt, 15.30-16.30u, verzamelen Erasmusgebouw, kamer E11.14