Onderwijs in China | I Wanna Be Boss

i.s.m. Soeterbeeck Programma

De documentaire I Wanna Be Boss (Gouden Kalf 2009) toont het leven van vijf talentvolle Chinese studenten voor wie alles in het teken staat van het toelatingsexamen. Zes dagen per week, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, bereiden zij zich voor op hun toekomstbepalende eindexamen. Zij zijn de toekomstige managers, advocaten en ambtenaren die China tot de grootste economie van de wereld moeten maken. Ook de ouders brengen grote offers voor de studie van hun – meestal enige – kind.

Na afloop van de documentaire geeft Jeroen Linssen, universitair docent Sociale en politieke wijsbegeerte en directeur onderwijs aan de Faculteit der Filosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen, een korte beschouwing op het onderwijssysteem in China en in Nederland. In China is het systeem vooral gericht op input, studenten worden bestookt met informatie. Volgens Linssen komt hierdoor de afstand en kritische reflectie, waarop in het Nederlandse onderwijssysteem juist zeer de nadruk ligt, in het geding.

Maar in Nederland zijn we de andere kant opgeschoten volgens Linssen. Het Nederlandse onderwijs is wel erg extrovert; iedereen kan overal een mening over verkondigen, ook al is er geen kennis aanwezig om die mening te funderen.

Na deze beschouwing gaat Jeroen Linssen met het publiek in gesprek.

19.30-21.30u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree €1,50