LUX Live | Hope XXL

Locatie: LUX Entree: 5 euro

Nederland is nooit helemaal klaar, maar wel voor een groot deel af. Die gedachte valt te verenigen met het beeld dat uit menig onderzoek naar voren komt: de Nederlander is tevreden. Maar de Nederlandse samenleving kreunt en zeurt dat het een deugd is. Verwend en niets om handen. Zouden we niet baat hebben bij een nieuw perspectief waar we allemaal de schouders onder kunnen zetten?

Wat er tot nu toe is gerealiseerd op aarde is prachtig. De westerse mens heeft het in de laatste driehonderd jaar vijftig keer beter gekregen. Toch zijn er altijd zaken die beter kunnen. We weten dat er grote uitdagingen op ons afkomen. De wereldbevolking groeit, de druk op de natuur stijgt en de kloof tussen arme en rijke landen neemt niet voldoende af. Het is tijd voor actie. Geen tijd voor stappen, maar voor sprongen. Vandaar HOPE XXL!

Ook de komende decennia staan we voor grote uitdagingen. We moeten de weg inslaan naar een veilig en waardig bestaan voor alle mensen, en een juiste manier zoeken waarop we omgaan met de bronnen van de aarde. Kennis en geld zijn voorhanden. Maar er is ook eenheid nodig, consensus. Welke richting gaan we op? Hoe gaan we deze weg afleggen? HOPE XXL wil door middel van dialoog hieraan bijdragen.

HOPE XXL vraagt iedereen om op basis van redelijkheid - los van politieke of religieuze agenda’s - mee te denken over de thema’s duurzaamheid, oorlog en vrede, economie en internationale samenwerking. Zo wil HOPE XXL richting geven aan de zoektocht naar een betere wereld. Gebaseerd op het eenvoudige idee dat je een ander behandelt zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

HOPE XXL wil die zogenaamde Liemers List uiteindelijk presenteren aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Een effectieve en slagvaardige Verenigde Naties moet meer en meer het speelveld bepalen en bewaken waarop in 2050 negen miljard mensen een menswaardig bestaan kunnen leiden.

Amerikadeskundige en historicus Maarten van Rossem, al sinds enige tijd betrokken bij HOPE XXL, komt op dinsdag 11 oktober naar LUX Live voor een speciale HOPE XXL-manifestatie. Van Rossem zal ingaan op verschillende onderdelen van de lijst van HOPE XXL en zijn ongezouten mening geven over hedendaagse conflicten, internationale samenwerking en veel meer.