Alice in Wonderland: prachtig vermaak

Plot: Het verhaal van Tim Burton’s Alice in Wonderland gaat verder waar de Disneyfilm uit 1951 ophield. De inmiddels negentienjarige Alice Kingsleigh, een sterke vertolking van Mia Wasikowska, treurt om haar overleden vader. Haar stugge moeder dwingt haar, in tegenstelling tot haar avontuurlijke oudeheer, in een aristocratisch keurslijf. Door toedoen van mams staat de jonge deerne - zonder het zelf te weten - op het punt uitgehuwelijkt te worden met een gezapige, verwaande adelman. Wanneer Alice op een feest ten overstaan van alle gasten ten huwelijk wordt gevraagd, rent ze spontaan achter een wit konijn aan en duikt ze in een hol dat naar Wonderland leidt. Hier ontmoet ze oude vrienden, zoals de Mad Hatter (Johnny Depp), Cheshire Cat (Stephen Fry) en de gebroeders Tweedles (Matt Lucas), maar ook oude vijanden. De grote vraag luidt of Alice ook dé Alice uit de profetie is. En zo ja, kan zij de terreur van de Queen of Hearts (Helena Bonham Carter) stoppen en de verschrikkelijke Jabberwocky verslaan?

Plus: Kennelijk is een samenwerking met Tim Burton dusdanig interessant dat vele acteurs er met liefde tijd voor vrij willen maken. Zo maakte Michael Gough reeds drie keer na het beëindigen van zijn carrière een uitzondering voor de befaamde regisseur en is Alice in Wonderland respectievelijk de zesde en zevende keer dat Helena Bonham Carter en Johnny Depp met hem in zee gaan. Als je deze film vol prachtige grime, kostuums, humor en sprookjesachtige beelden aanschouwt, zal dit je niks verbazen. De literaire verwijzingen naar het werk van Lewis Carroll en de bombastische soundtrack doen het overigens ook erg goed.

Min: Over de 3D-versie van Alice in Wonderland zijn de meningen verdeeld. Waar sommigen erbij zweren, zeuren anderen over hoofdpijn, misselijkheid en vage beelden. Verder klagen enkele critici over het ietwat magere plot. Dit doet echter geenszins af aan de magie van deze film.

Dus: Ben jij het eens met de stelling ‘All the best people are mad’ en wil je graag het antwoord weten op de vraag ‘Why is a raven like a writing desk?’, haast je dan naar de bioscoop om deze geniale avonturenfilm te gaan bekijken.

Film: Alice in Wonderland Regisseur: Tim Burton Speelduur: 108 minuten Genre: avontuur

De 2D-versie van deze film draait in Lux.