Kunstenaarsprofiel: Jorrit Kiel

Jorrit Kiel is geboren maar niet getogen in Nijmegen. Hij studeerde Filosofie aan de Radboud Universiteit en volgt sinds een paar jaar de opleiding Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De middenpagina van de mei-ANS. Helaas is in het blad een klein deel weggevallen.

Voor de middenpagina maakte Jorrit de bovenstaande afbeelding, een combinatie van gewassen inkt en digitaal kleurwerk. De afbeelding zelf toont een confontatie met een stel monsterlijke wezens, geïnspireerd op dergelijke ontmoetingen uit mythologie en folklore. Wordt er een dealtje gesloten? Waarover? Wie gaat er bekaaid afkomen?

Competition

Het werk van Jorrit gaat uit van een zekere fascinatie met onderhuidse narigheden of morbiditeiten, al is het belangrijk dat het nooit al te zwaarmoedig wordt. Speelsheid qua inhoud en materiaalgebruik is daarom bijzonder van belang. Nieuwe ontdekkingen doen in werkwijze zijn de lichtpuntjes in zijn studies, maar keer op keer komt hij weer terug op het gebruiken van inkt.

Snowden's Secret

Als illustrator is het van belang iets te communiceren naar de kijker toe, al ben je als kunstenaar (mocht je je dat al willen noemen) genoodzaakt dat nooit te plat of clichématig te doen. Het opzetten van een spannend beeld, de suggestie wekken van een verhaal en een heldere sfeer op te bouwen is veel meer van belang dan het maken van een mooi beeld. De wijze waarop je dat doet, ontdek je steeds opnieuw tijdens het proces, en het intense onderzoek dat met een opleiding aan een kunstacademie samengaat, betekent dat zowel de werkwijze als benadering van Jorrit’s werk continu veranderen.

Banana Bob

Met name het vertellen van verhalen is iets waar Jorrit op het moment mee bezig is. Zijn interesse in beeldverhalen en strips is hierbij bijzonder relevant, maar het vertellen van een verhaal in één beeld is net zo interessant. Mythologie, fabels en sprookjes zijn een schatkist voor gecondenseerde verhalen. Mits ze luguber genoeg zijn, natuurlijk.

Geen titel

Voor meer werk van Jorrit kan je terecht op zijn blog jorritkiel.blogspot.com. Voor contact, opmerkingen of vragen is hij te bereiken via jorritkiel@gmail.com.

Pagina uit Het IJsmeisje