EU: meer samenwerking tussen uni en bedrijf

Afgelopen week vond in het Europees Parlement een hoorzitting plaats over de slechte baankansen van afgestudeerden. De volksvertegenwoordigers gaven erg hoog op van de University-Business Dialogue, een nieuw soort samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en universiteiten.

Volgens verschillende leden van de Europese Vergadering zouden universiteiten hun studenten meer moeten aanmoedigen om innovatief en bedrijfsgericht te denken. Een professor van een Hongaarse universiteit pleitte voor een verdere flexibilisering van onderwijsinstituten: 'Er moet niet alleen de mobiliteit onder studenten tussen landen komen, maar ook mobiliteit tussen bedrijven en universiteiten.'

De volksvertegenwoordigers sloten zich daarbij aan. Universiteiten en bedrijfsleven moeten in het kader van een leven lang leren beter op elkaar inspelen door middel van stages of op andere manieren. De meeste parlementariƫrs waren bijvoorbeeld voorstander van het aanmoedigen van studenten om spin-offs op te zetten. Voor iedereen die zit te springen om een dergelijke maatregel is er echter slecht nieuws, de Europese beslissingsprocedures behoren tot de langzaamste in hun soort.