Stoute festivalgangers schokken België

Groot nieuws vandaag op de website van het Vlaamse dagblad de Standaard. Uit een enquête die in opdracht van Studio Brussel is afgenomen onder Belgische feestnummers, blijkt namelijk dat menig festivalganger wel eens van bil gaat achter het polyester tentdoek. Bijna de helft van de 2552 ondervraagden geeft aan wel eens seks te hebben gehad op een festival. Dit niet alleen, bij een op de vijf beurten ging het om een onenightstand.

Deze schokkende onthulling is echter nog maar het begin. De resultaten van het onderzoek tonen namelijk aan dat de helft van het geld dat een festivalbezoeker uitgeeft op gaat aan het toegangskaartje. De andere helft wordt gespendeerd aan eten en drank. Veel mensen willen verschillende muziekstijlen horen op hun weekendje in het gras, al vinden ze de muziek wel vaak te luid. Om dit nog ietwat te versterken zingt 82 procent graag mee met een concert, al vindt een op de drie amateurzangers dat hun buurman beter de mond kan houden, vals gezang wordt niet gewaardeerd.

Hier houdt het echter nog niet op. Meer dan een derde van de ondervraagden rookt wel eens een jointje ter bevordering van de feestvreugde. Bier is de festivaldrank bij uitstek: de gemiddelde festivalganger drinkt 10 'pinten' per dag. Alcohol maakt communicatie makkelijker, dus heeft een kwart wel eens een lief leren kennen tijdens het roken, drinken en feesten. Die kan dan gelijk aanschuiven, want bijna iedereen bezoekt een festival met vrienden. Het toegangsbandje wordt gemiddeld tot twintig maanden na het festival gedragen. Het ranzige vodje wordt vooral door vrouwen bewaard en de bezoekers van Graspop zijn er het meeste aan gehecht, zij doen er tot dertig maanden over om afscheid te nemen van hun armbandje.