België nu ook politiestaat

Vorig jaar maakten wij al melding van een dispuut tussen de Nederlandse Staat en Iraanse studenten, omdat deze geweigerd werden voor enkele technische studies. De rechtbank in Den Haag bestempelde deze weigering als onrechtmatig, maar niet alleen in Nederland liggen de Iraniërs onder een vergrootglas. België poogt nu ook een politiestaat te stichten, want iedere Iraanse en Noord-Koreaanse student wordt evenals iedere student Arabisch gevolgd door de staatsveiligheid.

Bart De Moor, vicerector Internationaal Beleid aan de K.U. Leuven, vertelde aan het Leuvense studentenblad Veto over de contacten met de Belgische staatsveiligheidsdienst. 'Er zijn geregeld contacten tussen beleidsmensen van de universiteit en de staatsveiligheid. Er gaan systematisch knipperlichten branden wanneer studenten uit bepaalde landen naar de K.U. Leuven komen zoals Iran, het Midden-Oosten en Noord-Korea.' Overigens zegt De Moor dat de universiteit zich niet inzet om 'in opdracht van iemand anders activiteiten van studenten te laten traceren.' Ook een oud-voorzitter van Eoos, de faculteitsvereniging voor Taal- en Regiostudies, had contacten met de veiligheidsdienst. Zij wilden meer informatie over enkele studenten Arabisch. 'Dat contact is toen in alle discretie verlopen, niks spectaculair. Er is gepolst naar mensen waarvan bekend was dat ze er een extremistische visie op na hielden en bepaalde contacten hadden.'

Wij vragen ons slechts af of Ronald Plasterk de Belgische veiligheidsdienst heeft geadviseerd bij de vorming van hun politiestaat.