Koop je plek op de universiteit

Het Engelse universitaire stelsel staat niet bepaald bekend om haar toegankelijkheid. Instellingen mogen vrijwel naar eigen inzicht een financiële barrière oproepen, onder de voorwaarde dat het de 9.000 ponden (ongeveer 10.700 euro) niet overstijgt. Toch zijn er plannen om toegang tot de meest prestigieuze universiteiten nog afhankelijker van de portemonnee van (ouders van) studenten te maken.

De conservatieve Engelse Onderwijsminister Dave Willets speelt openlijk met het plan om het mogelijk te maken voor 28.000 pond (ruim 33.000 euro) een plaats te kopen op de meest prestigieuze universiteiten van het Britse eiland. Deze plek zou dan niet ten koste gaan van een student die wel via de normale selectieprocedure is binnengekomen. Voorwaarde is wel dat je aan alle opleidingsvereisten voldoet en hebt getracht via de normale weg binnen te komen. Het bedrag moet in één keer voor aanvang worden voldaan om te voorkomen dat de belastingbetalers ook maar één cent moeten dokken.

Kritiek is er van zowel de coalitiepartner, de liberaaldemocraten (LibDems) als van sociaaldemocraten (Labour), de grootste oppositiepartij. De LibDems zijn principieel tegen collegegelden en hebben beloofd tegen te stemmen wanneer het ook maar riekt naar extra barrières voor een universitaire studie. Labour is vooral bang dat veel ouders zich onnodig in de schulden gaan steken omdat ze anders het idee zouden hebben niet alles voor de studie van hun kinderen te hebben gedaan.

Wat vinden jullie? Zou een dergelijke maatregel een oplossing kunnen zijn voor numerus fixus-studies in Nederland? Moet het mogelijk zijn een plaats bij bijvoorbeeld Geneeskunde te kopen?