Onbeperkt surfen voor Deense studenten

If you can't beat them, join them, moet het bestuur van een Deense universiteit hebben gedacht. Om het spieken en plagiëren tegen te gaan, mogen studenten nu bij al hun opdrachten en examens onbeperkt gebruik maken van het internet. Alle schriftelijke tentamens worden omgezet in digitale testen. Volgens Lise Peterson van de universiteit van Zuid-Denemarken kan op die manier de inhoud van toetsing beter worden aangepast op de stof.

Een ander voordeel van de nieuwe manier van toetsing is dat studenten leren relevante en irrelevante informatie te scheiden. Tevens kan door het opleggen van een woordenlimiet worden gezorgd dat studenten ook voor hun eindproduct moeten leren selecteren. Bang voor spieken en kopiëren is Peterson niet. Volgens haar kun je dat op twee manieren tegengaan: door alles te verbieden en door alles toe te staan, behalve spieken. Doe je dit laatste, dan is overleggen, informatie opzoeken en discussiëren geen valsspelen meer.

Is deze maatregel een zwaktebod die toegeeft aan een structureel probleem? Of is open communicatie een modern gegeven dat ook mag doordringen in de wereld van de examinatie?