Drastische daling studentaanmeldingen in Engeland

Het leek sowieso al geen best plan. De conservatief-liberale regering van de Britse premier Cameron besloot dat universiteiten vanaf volgend collegejaar driemaal de hoeveelheid collegegeld mogen vragen dan nu het geval is. Waar de Angelsaksische Academies nu maximaal 3000 pond (ca 3400 euro) per jaar aan hun studenten mogen vragen, zal dat volgend jaar oplopen tot 9000 pond oftewel 10.300 euro. De consequentie bleven niet lang uit: dit jaar al zijn de aanmeldingen bij de universiteiten gedaald met tien procent.

De universiteiten reageren geschokt op deze cijfers. 28 van 91 Engelse universiteiten hebben al aangegeven het startgeld maar weer omlaag te gooien. De regering maakt zich echter geen zorgen. Volgens een voorlichter zijn studenten in spe zich blijkbaar niet bewust van de hulpmaatregelen die beschikbaar zijn voor arme academici.

Het Britse hoger onderwijs is gebaseerd op een Robin Hood-systeem waarbij de universiteiten veel collegegeld vragen maar daarmee extra financiƫle tegemoetkoming regelen voor arme studenten. Deze blijken nu echter teveel afgeschrikt door de exorbitant hoge collegegelden, waarmee de demonstranten van afgelopen winter het gelijk van hun protesten bewijzen.