Site OV-Chipkaart offline

Voor de meesten kwam het niet als een verrassing, maar de invoering van de Studenten OV-Chipkaart ging niet zonder problemen. Ophaalpunten functioneerden door de massale toeloop vaak niet meer, en bezoekers van de website kregen ook nul op rekest. Ook studenten die naar de klantenservice belden hadden geen schijn van kans; de verbinding werd automatisch verbroken. Om de reizende student nog enigszins tegemoet te komen accepteert de NS tot en met 1 februari het 'gouwe ouwe' papieren OV ook nog als geldig reisbewijs.

Wellicht zijn deze problemen de oorzaak van het gegeven dat momenteel nog maar krap 85.000 studenten hun nieuwe OV-Chipkaart hebben geactiveerd. Zeker met een totale OV-gerechtigde studentenpopulatie van 400.000 is dat niet veel. Het is te hopen dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost zodat de overige 315.000 studenten ook probleemloos met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Een enkel positief punt: de speciale informatie-site die voor studenten werd opgericht functioneerde wel. Het zoeken naar een ophaalpunt is evenwel niet al te gemakkelijk; na invoering van mijn postcode geeft de site aan dat ik in de omtrek van 50km geen ophaalpunt te vinden is. Bij nader onderzoek blijkt dat er op nog geen honderd meter van mijn huis een oplaadpunt is gesitueerd.