Zorgen om chipkaartchaos

De chaos rond de invoering van de OV-Chipkaart blijft aanhouden. De politiek lijkt eindelijk enigszins wakker geschud, want staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer wil opheldering van Trans Links Systems (TLS), de organisatie achter de invoering van het gedrocht. Donderdag verklaarde Huizinga in de Tweede Kamer, die haar voor een verklaring op het matje had geroepen, dat de technische problemen haar zorgen baren.

TLS wordt geleid door directeur Jeroen Kok en voorzitter van de raad van toezicht Aad Veerman, tot 1 januari 2009 president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Zij zullen gevraagd worden om meer en duidelijkere informatie te verschaffen over de chipkaart. Momenteel hebben 400.000 van de 650.000 studenten hun abonnement nog altijd niet geactiveerd, maar het is wel de bedoeling dat dit voor 1 februari gebeurt. Daarna zullen de 'papieren' OV-Jaarkaart en het tijdelijke abonnement, dat op de chipkaarten staat, niet meer geldig zijn. Er zijn echter veel problemen met de ophaalpunten. De automaten zouden namelijk vaak gebreken vertonen en de rijen zijn ellenlang, voor enkele Kamerleden reden genoeg om terecht te spreken van een 'rommeltje' en een 'puinhoop'. En als studenten eindelijk een werkende automaat gevonden hebben, zijn er vaak zelfs nog problemen met het ophalen. Om advies kan vervolgens niet gevraagd worden, omdat de klachtenlijnen worden geteisterd door overbelasting. De LSVb heeft dit geprobeerd op te lossen door voorlichtingsduo's het land in te sturen.

De problemen gaan verder dan alleen het opladen. Zo wil reizigersvereniging Rover een breder onderzoek naar de OV-Chipkaart. Het wil uitsluitsel over stijgende tarieven in het openbaar vervoer. De vereniging vreest dat reizen in de spits en overstappen extra kosten met zich meebrengen. Bovendien geeft Rover aan dat er andere problemen oplossing behoeven. Er is nog altijd defecte apparatuur, wordt er onterecht geld afgeschreven en schort het aan kennis bij medewerkers van vervoersmaatschappijen. Dit zou allemaal meegenomen dienen te worden in het onderzoek.