Algemeen draagvlak voor het sociale leenstelsel?G

Kennen jullie Sijbolt Noorda, voorzitter Vereniging van Universiteiten, nog? Naast dat hij graag een aparte hbo-afdeling wil creëren voor vwo-scholieren, verdedigt Noorda ook de invoering van het sociale leenstelsel. Hierin zou de basisbeurs worden afgeschaft en zou de overheid die kosten voorschieten aan de student. Zodra de afgestudeerde een baan heeft, zou deze het gehele bedrag terug moeten betalen.

Wat niet geheel duidelijk uit het interview naar voren kwam, was de vraag of Noorda op eigen titel sprak of voor de universiteiten die zijn vereniging vertegenwoordigt. In Punt, het onafhankelijke studentenblad van Avans Hogeschool, gaf de Vrije Universiteit en Universiteit Utrecht aan dat zij achter Noorda stonden op dit punt. De Rijksuniversiteit Groningen gaf aan dat: 'hier door niemand echt nog over was nagedacht'. Echter, rector Frans Zwarts betoogt dat de invoering van het sociale leenstelsel 'riskant' omdat: 'studenten en ouders zullen terugschrikken van de rentedragende lening'. De HBO-raad heeft ook aangegeven het plan te steunen.

De Radboud Universiteit reageert bij monde van persvoorlichter Willem Hooglugt als volgt: 'Voor de invoering van het sociaal leenstelsel bestaat een zeer breed politiek draagvlak. De Radboud Universiteit meent echter dat er harde voorwaarden aan de eventuele invoering gesteld moeten worden: De lening moet rentevrij zijn, zolang er een normale studievoortgang is en de bedragen die na de studie afgelost worden, moeten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting'.

Hoewel universiteiten en Kamerleden hier genoeg over te vertellen hebben, is de mening van de student hierin niet gehoord. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vreest voor een ondoordachte afschaffing van de studiefinanciering, omdat er volgens hen nog geen goed onderzoek is verricht naar de gevolgen en resultaten hiervan. De LSVb roept studenten daarom ook op om hier de enquête in te vullen om te weten wat de mening is van de studenten in dit gebeuren.