Bezetting UU deels succesvol

Gisterenavond is de bezetting van het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht vreedzaam beëindigd, nadat het College van Bestuur (CvB) verschillende toezeggingen deed. Met name de voortzetting van het Ublad lijkt de komende tijd gegarandeerd.

Er komen zeker nog twee papieren uitgaven van de universiteitskrant en mocht het Ublad op internet verschijnen, dan zal de redactie onafhankelijk blijven. Ook zullen de bezetters intern noch extern gestraft worden.

De andere punten uit het akkoord waren echter vager en onduidelijker. Het CvB is van mening dat geïnvesteerd moet worden in het hoger onderwijs, dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet mag verslechteren en dat medezeggenschap 'essentieel voor een goed bestuur van een universiteit' is. Om uitvoering te geven aan dat laatste punt komt er een extra vergadering van de Universitaire Studentenraad om zijn functies te bekijken, hoe de eerste twee compromissen uitgevoerd dienen te worden is nu nog onduidelijk.

De actievoerders zijn desondanks zeer tevreden: 'Wij hebben het gebouw bezet met het idee dat we enige uren later zouden worden ontruimd. Dit is veel meer en veel beter.'