Zomers zakgeld

Heb jij je vuilnis al buitengezet belastingformulier al ingevuld? Veel studenten doen geen belastingaangifte, omdat ze er geen zin in hebben, bang zijn voor de belastingdienst of er simpelweg te lui voor zijn. Doe dit echter wel! Studerenden laten namelijk per jaar gemiddeld een bedrag van tussen de vijftig en tachtig miljoen euro liggen. Het is daarom verstandig jezelf over de drempel heen te zetten en voor 1 april aangifte te doen. Dan kun je in de zomer nog een cocktail of speciaalbiertje extra drinken.

Veel studenten vergeten belangrijke aftrekposten op te geven. Zo zouden de 294.800 studenten die geen basisbeurs ontvangen, wel hun collegegeld kunnen opgeven. Daarnaast kan iedereen studieboeken, een computer en vakbladen opgeven als aftrekpost. Wij vermoeden dat veel studenten niet weten dat deze zaken van de belasting afgetrokken kunnen worden. Het Nibud vermoedt daarentegen dat veel studenten dit niet doen omdat zij hun administratie niet goed bijhouden en dus niet weten wat zij uitgeven en ontvangen. Hierdoor spoelen ze geld, waar ze wel recht op hebben, als het ware simpelweg door de wc.

Aangifte doen kost daarnaast veel minder moeite dan veel studenten vrezen. Het beeld van de belastingdienst als 'angstgegner' is bovendien onterecht. Omdat zij tot vijf jaar terug zouden kunnen controleren in iemands belastingverleden, zijn studenten net als veel Nederlanders bang voor het instituut. Controles worden echter alleen uitgevoerd bij exorbitante belastingopgaves, terwijl normale bedragen veelal niet gecheckt worden. Studenten hebben dus weinig te vrezen en kunnen ook na hun aangifte met een gerust hart gaan slapen.

De kosten wegen dus zeker op tegen de moeite. ANS-Online geeft daarom als tip om nog deze maand aangifte te doen, zodat het bedrag al in mei wordt teruggestort. Bij de opgave van de juiste aftrekposten scheelt dit toch een slok op een borrel.