PvdA wil stufi in lager onderwijs pompen

Eerder vandaag werd reeds bekend dat de VVD en de PvdA samen een kruistocht voeren om de studiefinanciering af te schaffen. Toch is de PvdA niet van plan om te gaan snijden in onderwijs. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer liet weten voor het onderwijs een 'status aparte' in te ruimen, terwijl partijleider en minister van Financiën Wouter Bos zich hierbij aansloot.

De PvdA vindt het een nobel streven om het onderwijs efficiënter maken. De opbrengsten die hiermee zouden worden vergaard, dienen volgens de partij echter terug te vloeien naar het onderwijs. Overigens is onbekend of dit gevolgen heeft voor het hoger onderwijs; de kans bestaat namelijk dat er plannen zijn om de opbrengsten te herinvesteren in lager onderwijs. Bos liet op een campagnebijeenkomst in Groningen immers weten dat het hoger onderwijs het lager onderwijs nodig heeft. Hij vergeleek het opleidingsstelsel met een lichaam: 'een kop vol hersenen' heeft een nek, romp en 'twee stevige poten' nodig.

Bos pleitte er daarom voor een bredere definitie van het begrip 'kenniseconomie' te gaan hanteren. Hij wilde dit 'niet verengen tot iets wat alleen maar interessant is voor Pechtold en zijn elite, maar iets wat interessant is voor iedereen in dit land die een talent heeft en het wil ontwikkelen.' Bos is al langer een pleitbezorger voor hervorming van de stufi. Het omzetten van de basisbeurs in een lening noemde hij eerder dan ook een 'interessante optie'. Overigens zou het nieuwe stelsel niet willekeurig moeten zijn. Rijke hoogopgeleiden dienen meer bij te dragen dan arme gediplomeerden. 'De slager op de hoek betaalt nu mee aan de opleiding van een advocaat, dat is perverse solidariteit', aldus Bos.

Hoewel er nog veel onduidelijkheid bestaat, is er in ieder geval één ding zeker: de slappe acties van vorige week hebben niets, maar dan ook helemaal niets, uitgericht.