Einde onderzoekssubsidie allochtonen en vrouwen

Er komt een einde aan subsidies voor allochtone onderzoekers en er komt minder geld beschikbaar voor vrouwen in de wetenschap. Dat kondigt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan naar aanleiding van de miljoenenbezuinigingen die zij door moet voeren.

De NWO verstrekt dit jaar 525 miljoen euro aan onderzoeksbeurzen. Dat geld wordt deels gebruikt om de Nederlandse wetenschap in de gewenste richting te sturen. Zo verleende zij speciaal beurzen aan allochtone onderzoekers en vrouwen om hun positie in de wetenschap te versterken. Door de bezuinigingen die ook NWO treffen, komen die doelstellingen op een lager pitje te staan. Subsidies voor allochtone onderzoekers verdwijnen helemaal en het Aspasia-programma, speciaal gericht op vrouwelijke onderzoekers, moet het met een half miljoen per jaar minder doen.

De NWO krijgt volgend jaar 22 miljoen euro minder budget, oplopend tot 47 miljoen in 2018. Naar eigen zeggen komt zij met de geplande bezuinigingen tegemoet aan het verzoek van het kabinet om ‘prioriteitskeuzes’ te maken.