Alcoholaccijns blijkt wassen neus

Op het eerste gezicht was het een onheilstijding van gigantische proporties. Het NOS berichtte gisterenavond laat dat diverse organisaties pleiten voor een verhogen van het accijns op alcohol. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, GGZ Nederland, Jellinek en het Trimbos-instituut melden dat veel mensen niet weten dat deze heffing op drank niet aangepast wordt aan de inflatie. Naast een directe verhoging van 50 procent zouden de accijnzen daarom vanaf 2014 moeten worden geïndexeerd, waardoor ze wel meestijgen met de prijsontwikkeling. Deze maatregelen zouden het kabinet zo'n 350 miljoen euro kunnen opleveren.

Grote woorden van de anti-alcoholinstituties, de vraag is wat de arme student van deze maatregelen merkt. Dat blijkt na wat minieme research wel mee te vallen. Op de site van de instelling voor verslavingszorg Jellinek staat netjes opgesomd wat de huidige accijnzen betekenen voor de daadwerkelijke prijs. Het blijkt dat de huidige heffingen de prijs van een glas bier (250 ml) verhogen met 8 cent. 50 procent extra taks zou dus neerkomen op vier extra centen voor je pilsje. Een flesje bier wordt dan 5 cent duurder, een krat zo'n 1 euro 30. Pas wanneer je 400 biertjes drinkt wordt de prijsstijging aanzienlijk: voor een hectoliter goudgeel vocht zou je tussen de 16 en 17 piek extra moeten neertellen.

Volgens de bovengenoemde organisaties snijdt het mes aan twee kanten. De maatregel levert het kabinet 350 mille op en de ziektekosten zullen dalen omdat er naar schatting zo'n 5 procent minder alcohol zal worden gedronken. Wij vragen ons af of de kostenstijging van vier cent daadwerkelijk mensen afhoudt van hun dagelijkse glaasje gerstenat.