[UPDATE]College van Bestuur in Tilburg verwijdert bakken met Univers

Allemaal leuk en aardig, zo'n onafhankelijk blad bij een universiteit, maar niet als dat het imago van onze universiteit beschadigt. Dat is ongeveer wat het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Tilburg moet hebben gedacht toen ze besloot de bakken van het Tilburgse universiteitsmagazine Univers te verwijderen tijdens de opening van het academisch jaar.

ANS kwam ter oren dat de bakken inclusief inhoud waren verwijderd en dit wordt bevestigd door het College van Bestuur. Op de voorkant van het blad, een speciale uitgaanseditie over Tilburg, stond een student afgebeeld in comateuze toestand en badend in de kipkerriesalade. Daarboven staat de olijke tekst 'Welkom in het studentenleven'. Walther Verhoeven, voorlichter van het CvB, legt uit: 'Er waren veel externe gasten aanwezig bij de opening van het academisch jaar en het CvB vond de cover smakeloos, waarop het heeft besloten om de bakken te verwijderen uit het gebouw waar de opening was.' De onafhankelijkheid van het blad speelt volgens Verhoeven geen rol: 'De onafhankelijkheid is hier niet in het geding, het gaat om een kwestie van smaak.' Juist ja.

Wij zijn solidair met Univers, houden wel van kipkerriesalade en tonen het voorblad graag. Het hele magazine is overigens hier te lezen.

Update 16.27 uur: Francine Bardoel, hoofdredacteur van Univers, reageert: 'Univers was inderdaad uit de bakken verwijderd, zonder dat Univers of de redactieraad van Univers er een bericht over hadden gekregen. Het was stiekem gedaan en we kwamen er bij toeval achter omdat we te vroeg naar de opening van het academisch jaar liepen. Een officieel bericht aan de Redactieraad kwam pas later en Univers heeft nooit een bericht gekregen over het hoe en waarom.' Verder geeft ze te kennen dat de onafhankelijkheid van Univers wel degelijk constant onder druk staat en vindt ze de uitspraak van persvoorlichter Verhoeven opmerkelijk, omdat Tilburg op dit moment geen College van Bestuur heeft. Ze gaat er dan ook vanuit dat het besluit door individuen rondom het College is genomen.