Nederlands hoger onderwijs is goed, maar wordt slechter

Het Nederlandse hoger onderwijs behoort tot de top van Europa, maar de huidige bezuinigingen brengen deze positie in gevaar. Dit blijkt uit onderzoek van Empower European Universities, de denktank waar Jo Ritzen oprichter en voorzitter van is.

Uit de resultaten (.pdf) blijkt dat Nederland op alle drie als belangrijkst getypeerde gebieden - mate van autonomie van onderwijsinstellingen, investeringen in hoge scholen en universiteiten en financiering van toegankelijkheid van studies - in de hoogste categorie valt. Verder geldt dit enkel voor Cyprus, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen.

Een mooie uitkomst dus, maar de bezuinigingen die de huidige regering nu doorvoert spelen deze status parten. Op zowel het gebied van onderwijsinvesteringen als -toegankelijkheid wordt nu gekort en dit leidt tot een verwachte achteruitgang van de kenniseconomie.

Verder is het opvallend dat de respondenten vanuit het Nederlandse onderwijsveld aangeven dat zij een verslechtering verwachten op elk van de drie onderzochte criteria, maar dat wisten we natuurlijk al lang.