Leenstelsel willen we niet met z'n allen

De Nederlander wil het leenstelsel niet als vervanging van de basisbeurs. Dat blijkt uit het Sociaal en Cultureel Rapport 2012 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Minder dan 30 procent van de vierduizend ondervraagden is het eens of helemaal eens met de stelling: 'de basisbeurs moet worden vervangen door een lening met gunstige voorwaarden'. Vooral onder gezinnen met kinderen is het leenstelsel niet populair. De Nederlander ziet gevaar voor mensen met een laag inkomen. Op de stelling 'met alleen leningen en hoger collegegeld kunnen lage inkomens niet meer studeren', is zo'n 70 procent het eens. Wat opvalt is dat de langstudeerboete nog geliefder lijkt dan het leenstelsel. Zo'n 65 procent van de ondervraagden vindt het prima dat collegegelden omhoog gaan als studenten te lang over hun studie doen.

Het SCP-rapport geeft ook inzicht in de gevolgen van het leenstelsel. Studenten en scholieren tot 25 jaar werd gevraagd wat ze zouden doen als de basisbeurs wordt vervangen door een leenstelsel. Stoppen met studeren zullen weinigen doen, maar velen geven aan langer bij hun ouders te blijven wonen of meer te gaan werken om torenhoge schulden te verhogen.

De gemiddelde medelander is dus solidair met studenten. Nu het kabinet nog.