Leenstelsel? Gevolgen onbekend bij aankomende studenten
Het Ministerie van Onderwijs heeft gisteren een rapport uitgebracht, waarin de bekendheid van de plannen voor het leenstelsel worden gecheckt. Weten de leerlingen uit het voortgezet onderwijs, studenten en ouders waar ze aan toe zijn?
Het rapport biedt een tussenmeting, de nulmeting is voor de zomer uitgevoerd. In totaal zijn 303 leerlingen, 519 ouders en 304 studenten ondervraagd. Wat blijkt: de drie groepen zijn al iets meer op de hoogte van de plannen voor het leenstelsel dan in juli - ongeveer 77 procent van de aankomende studenten heeft van de plannen gehoord - , MBO-studenten zijn het minst goed op de hoogte van de plannen. In de onderstaande tabel is de bekendheid van de onderdelen van de plannen weergegeven zoals deze nu zijn. Het ministerie mag nog hard aan de bak om de Nederlanders op de hoogte te stellen.
Een andere misvatting zijn de kosten van het studentenleven, een groot deel van de ondervraagden schat deze flink te laag in. 13 procent van de toekomstige studenten weet hoeveel een studentenkamer gemiddeld kost en 1 procent zit goed met de kosten voor levensonderhoud inclusief verzekeringen. Dit laatste cijfer wordt ongeveer 250 euro per maand te laag ingeschat.
Conclusie: het Ministerie van Onderwijs heeft nog een lange voorlichtingsweg te gaan voor september.