[UPDATE] 'Tunnel onder Nijmegen is zinloos'

Voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn de vreemdste ideeën om mensen te vervoeren weer uit de kast gehaald. Sommigen zien hun heil in kabelbanen, anderen in trams en ook een tunnel onder de verschillende singels wordt genoemd.

Dit laatste plan is vandaag echter afgefakkeld door het ingenieursbureau Haskoning. Een dergelijke tunnel, die alle singels en het Keizer Karelplein met elkaar verbindt, zou slechts zinvol zijn indien de Waalbrug wordt verbreed of er een nieuwe brug naast komt te liggen. De capaciteit van die brug wordt immers al optimaal benut en meer auto's kunnen Nijmegen echt niet meer binnenrijden.

Wel zouden door middel van korte tunnels richting Duitsland en vanaf de Oranjesingel naar het centrum de singels kunnen worden ontlast. De Haskoning ontraadt echter ook die opties, omdat de kosten torenhoog zouden zijn. De VVD, die de tunnels in haar verkiezingsprogramma voorstelde, was niet bereikbaar voor commentaar.

UPDATE Hayke Veldman, lijsttrekker van de VVD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, is blij dat onderzocht is of tunnels effectief zouden zijn. 'Dat was één van onze programmapunten en het is mooi dat het college die nog op het laatste moment heeft overgenomen. Het lijkt me nu logisch dat we dat onderzoek serieus gaan bekijken, het is immers van een gerespecteerd onderzoeksbureau', aldus de liberaal. Tot nader onderzoek wil de VVD dus niet voor lange tunnels gaan, maar naar korte tunnels en dwarsverbindingen binnen de stad wil Veldman graag meer onderzoek doen.