Nijmegen wordt zandbak

Nijmegen zal na het smelten van de sneeuw veranderen in een grote zandbak. Door de lang aanhoudende en steeds terugkerende vorstperiodes, waarin bovendien veel sneeuwval plaatsvond en dus ook veel sprake was van gladde wegen, heeft reinigingsbedrijf DAR onvoldoende strooizout tot haar beschikking. Het bedrijf moet daarom zoeken naar creatieve oplossingen om de wegen veilig en berijdbaar te houden. Sinds woensdag wordt er hierdoor gestrooid met een combinatie van zand en zout.

Er zijn verschillen tussen strooien met zand of zout. Zand maakt wegen stroef, waardoor auto's meer grip op de weg hebben en de gladheid dus bestreden wordt. Zand zorgt er echter niet voor dat de sneeuw, die op de wegen ligt, verdwijnt. Zout zorgt er daarentegen juist voor dat sneeuw en ijs smelten. Het nieuwe beleid heeft daarnaast als gevolg dat er na het smelten van de sneeuw zand op de wegen blijft liggen. In Groesbeek en Millingen wordt al langer op deze manier gewerkt. Het is onvermijdelijk dat er met zand dient te worden gestrooid en dit levert problemen op, aldus een ambtenaar van de gemeente Groesbeek. 'Er komt geen zout meer binnen, dus we moeten wel. Nadeel is dat zand de putten op straat verstopt. Die leegzuigen kost een hoop geld.' Overigens is er niet alleen in de omgeving van Nijmegen een tekort aan strooizout. Overal in Nederland zijn er problemen door zouttekorten.

Als de gemeentes door blijven strooien met zand kan na het smelten van de sneeuw geknutseld blijven worden door Nijmeegse creatievelingen. In plaats van het bouwen van sneeuwpoppen kan men zich echter gaan uitleven met het bouwen van zandkastelen.