Even voorstellen...

De gemeenteraadsverkiezingen liggen alweer enkele weken achter ons en er komt steeds meer duidelijkheid rondom het nieuw te vormen college in onze gemeente. De oude coalitie van GroenLinks, PvdA en SP lijkt definitief verleden tijd, aangezien GroenLinks haar partner SP heeft laten vallen in de onderhandelingen. GroenLinks en de PvdA zijn inmiddels in onderhandeling met D66, dat onder leiding van lijsttrekker Rob Jetten de grote winnaar van de verkiezingen was.

De democraten lijken twee wethoudersposten te gaan bekleden, zo meldt De Gelderlander vandaag. Henk Beerten en Bert Jeene zijn de aangewezen personen om in het college van B&W plaats te gaan nemen. Het tweetal werd reeds voor de verkiezingen vooruit geschoven als wethouderskandidaten. Beerten geeft op zijn eigen website aan de specialisaties onderwijs, milieu en cultuur te hebben en dat zou nog een pijnlijk onderhandelingsproces kunnen worden. Momenteel bezet PvdA-lijsttrekker Hannie Kunst immers de wethouderspost Economie, Onderwijs en Cultuur, en zij zou door de sociaaldemocraten opnieuw naar voren zijn geschoven als voorname kandidaat om in het college plaats te nemen. Turgay Tankir is de tweede kandidaat-wethouder namens de PvdA.

GroenLinks zou lijsttrekker Jan van der Meer opnieuw naar voren hebben geschoven. Hij is momenteel al wethouder Mobiliteit, Groen, Milieu en Recreatie. Zijn partijgenoot Floris Tas zou de andere kandidaat namens GroenLinks zijn. Hij geeft op zijn website aan wethouder te willen worden op de 'harde terreinen' Wonen, Ruimtelijke Ordening, Bouwen, Werk & Inkomen of Sport. Er zullen dus opnieuw zes wethouders komen, in tegenstelling tot wat D66 in de campagne voorstelde. De partij wilde het aantal aanvankelijk terugbrengen tot vijf, omdat dat efficiënter en goedkoper zou zijn. Nu D66 twee wethouders kan leveren laat het dit standpunt wel erg gemakkelijk varen, al geeft Rob Jetten aan dat zijn partij simpelweg twee goede kandidaten heeft en dus met zes wethouders vrede kan hebben.

De portefeuilles moeten nog verdeeld worden en de partijen zullen daarom de komende weken een strijd achter de onderhandelingstafel voeren, alvorens de handen ineen te kunnen slaan in een nieuw college.